donderdag 28 januari 2021

Alles over Dordrecht

Gratis televisie op flatscreen voor opgenomen patiënten

18 augustus 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Patiënten die in het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn opgenomen, kunnen spoedig allemaal gratis televisie kijken vanuit bed, op een moderne flatscreen-tv. Op maandag 18 augustus is het eerste van de 455 oude televisietoestellen vervangen. De hele vervangingsoperatie op de locaties Dordwijk en Zwijndrecht duurt naar verwachting een maand.

Om televisie te kijken vanuit het ziekenhuisbed, moesten patiënten tot dusverre een toestel huren van een externe exploitant. Met name wegens de kosten, zagen veel patiënten ervan af om tv te kijken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis investeert al enkele jaren veel in een gastvrij verblijf voor patiënten en vond het niet meer van deze tijd om zijn gasten apart te laten betalen voor tv-ontvangst. Bovendien waren de huidige tv's van een verouderd beeldbuistype met een klein scherm.

"Tv kijken hoort erbij voor wie dat wil", zegt bestuursvoorzitter Pier Eringa. "In een hotel hoef je daar ook niet extra voor te betalen en daar wilden wij ook al een tijdje vanaf. Het heeft even geduurd om te bepalen welk systeem we zouden kiezen en om daar een geschikte leverancier bij te zoeken, maar nu is het dan eindelijk zo ver." Eringa zette maandag samen met patiënt Harry Kloek uit Giessen het eerste televisietoestel aan op afdeling Chirurgie A2. Kloek is blij met een goede tv boven zijn bed: "Je brengt in je ziekenhuisbed toch heel wat uurtjes alleen door. Afleiding is belangrijk om niet te gaan piekeren. Dit toestel heeft een veel rustiger, helderder beeld dan het vorige." Vanaf het moment dat Kloek en Eringa inschakelden, werden alle andere televisies in het ziekenhuis vrijgegeven, om te voorkomen dat sommige patiënten nog wel zouden moeten betalen en andere patiënten niet.

De nieuwe 24-inch tv-toestellen, met een uitgebreid zenderpakket, worden geleased via het bedrijf Patientline, hetzelfde bedrijf dat de oude tv's verhuurde. "De samenwerking is altijd goed geweest en Patientline bleek ook aan de nieuwe wens van het ziekenhuis goed te kunnen voldoen", zegt Eringa. De nieuwe tv's zijn geschikt voor uitbreiding met digitale mogelijkheden op een later moment. Sales manager Paul Rutten van Patientline: "Door een dongel toe te voegen, kan de tv inloggen op het ziekenhuis-wifinetwerk. Dan kan het ziekenhuis een scala aan apps en internetpagina's aanbieden, waarmee patiënten bijvoorbeeld lokale aanbieders kunnen benaderen." Het ziekenhuis gaat deze mogelijkheid nader uitwerken.

De investering in nieuwe televisies zit niet in de normale begroting van het ziekenhuis, die immers allereerst voor goede zorg is bedoeld. Eringa: "Omdat we vonden dat we echt niet meer op de oude voet verder konden, hebben we de exploitatiekosten voor vijf jaar voorgeschoten. We willen deze kosten graag laten sponsoren. We nodigen bedrijven van harte uit om zich daarvoor te melden. In ruil daarvoor zullen we ruimte bieden op het ziekenhuiskanaal van de televisies, waarmee ze op jaarbasis een groot publiek kunnen bereiken."

De eerste sponsor is Stichting Kiosken Albert Schweitzer ziekenhuis, die 20.000 euro per jaar bijdraagt gedurende vijf jaar. Potentiële sponsors kunnen contact opnemen met Ronald Hemerik, fondsenwerver van het Albert Schweitzer ziekenhuis, via e-mail r.j.hemerik@asz.nl

Foto:
Ziekenhuisdirecteur Eringa (l) neemt de eerste flatscreen in gebruik samen met patiënt Harry Kloek en Paul Rutten van exploitant Patientline. Foto Frederike Roozen-Slieker

Lees meer over:

tv ziekenhuis asz flatscreen
Deel dit bericht met je vrienden!