zaterdag 24 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Zeeland en Dordrecht laten gedeelde identiteit in kunstmanifestatie zien

14 augustus 2014

DORDRECHT - ‘Zeeland - Dordrecht uit de Kunst’.  Dat is de titel van een manifestatie in het najaar 2014 op het Zeeuwse Walcheren en in het voorjaar 2015 op het eiland van Dordrecht. Het draait allereerst rond kunst en historie. Het vertrekpunt is dat in elk geval minstens tien kunstenaars vanuit Dordrecht vanaf zaterdag 8 november samen exposeren in Boerderijgalerie de Osseberg op Walcheren.  Op zaterdag 11 april gaat ,,Zeeland - Dordrecht uit de Kunst” verder op de oude grens van land en water op het eiland van Dordt: In de Biesbosch bij het hoveniersbedrijf de Biesbosch.

Het programma op twee locaties is opgezet om oude geschiedenis nieuw leven in te blazen met kunst als rode draad.  

In het Hof van Dordrecht – dat in het voorjaar van 2015 weer open gaat als nieuwe verbeeldingsplek van belangrijke vaderlandse historie – zal ook aandacht worden besteed aan de oudste banden tussen Zeeland en Dordrecht. Nadat op 19 juli 1572 twaalf Hollandse steden in het Hof – op de eerste vrije staten vergadering - kozen voor de strijd voor vrijheid onder leiding van prins Willem van Oranje sloot Zeeland in 1575 zich via de Unie van Dordrecht bij die strijd aan.  Holland en Zeeland erkenden ook samen in juli 1575 Willem van Oranje als enige stadhouder. 
 
De mensen achter ‘Zeeland – Dordrecht uit de Kunst’ hopen dat de kracht van het idee, naar de toekomst toe meer in beweging brengt. Het begin is dat minstens tien kunstenaars vanuit Dordrecht eerst vanaf zaterdag 8 november exposeren in boerderijgalerij de Osseberg net in de gemeente Veere aan de Singelweg nabij het dorp Sint Laurens dat valt onder de gemeente Middelburg.    

,,Kunst in het licht van Walcheren” is vanaf 1996 de slogan van deze Boerderijgalerie.
 
‘Een ander licht zal nu ook vallen op de band tussen Zeeland en Dordrecht. Daarmee ziet galeriehoudster Addy Nieuwenhuize – Harting haar idee gestalte krijgen:
 
,,Ik merk dat Zeeland en Dordrecht met elkaar zijn verwant. In Dordrecht en op Walcheren wonen ook bijna evenveel mensen. Daarom is het mooi dat Dordtenaren zich hier samen creatief kunnen laten zien. Wie weet, kan een expositie van Zeeuwse kunstenaars  op twee locaties het vervolg zijn. Ik hoop ook dat andere organisaties op hun eigen manier inhaken op Zeeland – Dordrecht. De Osseberg biedt zelf al jaren tijdens haar exposities nevenprogramma’s aan zoals o.a. concerten, lezingen, workshops en literaire evenementen”.  
 
,, Aimée Bongers is de coördinator van de manifestatie die op zaterdag 11 april 2015 in Dordrecht wordt geopend.  Voor het van oorsprong hoveniersbedrijf de Biesbosch is kunst in de brede zin van het woord een nieuwe activiteit aan de Zuidbuitenpoldersekade via de Beeldhouwshop    ,,We hebben alle Dordtenaren die in Zeeland te zien zijn uitgenodigd, maar we hopen meer mogelijk te maken. We zien ‘Zeeland - Dordrecht uit de Kunst’  als mooi begin om nog meer manifestaties op te zetten in het mooie polderlandschap van het eiland van Dordrecht. De Biesbosch staat wellicht zelfs model als het Dordtse Zeeland.” De herinneringspaal aan de Oude Veerweg, die op 26 juli 1928 werd onthuld, symboliseert dat.
 
De voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, Hans Berrevoets, is aanjager van de manifestatie. ,,Als we in het Hof vanaf maart 2015 de historie op een geheel nieuwe manier kunnen beleven,  maakt het niet alleen Dordrecht maar ook Zeeland bijzonder dichtbij. In dat kader past de verbeelding van Zeeland Dordrecht uit de kunst. Het Hof kan een prima inspiratieplek zijn. “
 
Berrevoets  vindt  Zeeland Dordrecht uit de kunst ook een belangrijk  initiatief om de Zeeuwse identiteit te versterken.  Het is veel betekenend dat zowel omroep Zeeland als de krant de PZC hiervoor onlangs samen pleitten in een brief aan de provincie Zeeland. 
 
Dan ligt er in het verleden - gezien de historische banden in het Deltagebied tussen Zeeland en Dordrecht - een grote kans om in de toekomst samen de eigenheid te versterken’ 
 
Foto-onderschrift:
·  De herinneringspaal  aan de Oude Veerweg in Dordrecht symboliseert de eerste mijlpaal op 26 juli 1928 van de inpoldering van het Dordtse “Zeeland” : de Biesbosch  Achter Aimée Bongers van de Beeldhouwshop loopt de Zuidbuitenpolderkade  die uitkomt bij  ‘Zeeland – Dordrecht uit de Kunst’ 
 
Deel dit bericht met je vrienden!