zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Borden langs het spoor tegen zelfmoordplannen

24 juli 2014

DORDRECHT - Op de spoorovergang aan de Zuidendijk in Dordrecht zijn borden geplaatst om mensen met zelfmoordneigingen tot inkeer te brengen.

Jaarlijks beroven zo'n 200 mensen zich van het leven door zich voor een trein te werpen. Een half miljoen Nederlanders kampt met suïcidale gedachten.
 
Nieuw fenomeen in Rijnmond
In het hele land staan op 15 plekken langs het spoorlijn van die preventieborden, maar in onze regio is het een nieuw fenomeen. Een woordvoerder van ProRail wil er weinig over kwijt: "We zijn erg terughoudend met informatie over dit onderwerp. Het leidt helaas soms tot nieuwe zelfmoorden".
 
ProRail heeft de borden geplaatst in samenwerking met de Stichting 113 Online. Marijke Jitta, die daar werkzaam is als psychiater, onderkent de vrees van ProRail: "Je moet hier inderdaad heel zorgvuldig mee omgaan. Maar wij praten er wel over. De bordjes nodigen ook uit tot gesprek".
 
Weerhouden van wanhoopsdaad
Op de borden, aan weerszijden van het spoor staat in grote letters "Ik luister...", en daaronder de tekst  "Lijkt je leven uitzichtloos? Wat je verhaal ook is, ik luister graag. Bel 0900 0113 (5 ct p/m)". Een voorbijganger hekelt de kosten: "dat moet toch gratis kunnen?"
 
Of mensen zich laten weerhouden door een bordje op het moment dat ze een wanhoopsdaad willen plegen, is de meest gestelde vraag. "Wij denken in elk geval van wel", zegt Jitta. "Zelfdoding komt vaak voort uit een impuls, dus als je die kunt wegnemen, dan red je een mensenleven".
 
Impuls is te stoppen
Een bewoonster van de Zuidendijk, pal bij de overgang, vertelt: "De laatste tijd is het hier rustig, maar wij hebben hier al 14 zelfmoorden beleefd. M'n man heeft er nogal eens eentje van het spoor afgehaald. Eéntje kwam een half jaar later een bloemetje brengen om ons te bedanken".
 
Volgens de psychiater onderstreept het verhaal van de buurtbewoonster de visie dat het wegnemen van een impuls inderdaad zelfmoorden voorkomt: "De gedachte, dat mensen zichzelf toch wel van het leven beroven als ze dat willen, gaat zeker niet altijd op".
 
Bron: RTVRijnmond

Lees meer over:

prorail spoorlijn
Deel dit bericht met je vrienden!