donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Werkzaamheden in Nationaal Onderwijs Museum door gemeente Dordrecht toegelicht

19 juli 2014

DORDRECHT - Het Nationaal Onderwijs Museum krijgt een opvallende plek in het voormalige verzekeringsgebouw de Holland. Soms lijkt er weinig te gebeuren, maar dat is schijn zo wordt op de website van het museum toegelicht:

“Ze zijn al meer dan een half jaar aan het werk bij De Holland en sinds de sloop van de zijgevels is niks meer gebeurd.” Zo lijkt het wel, maar zo is het niet. 

Behalve de zijvleugels zat er nog veel meer in het gebouw dat er uitgesloopt mocht worden: de 50 cm dikke Albert Heijnvloer bijvoorbeeld, alle verlaagde plafonds, alle elektriciteitleidingen en aircokanalen en allerlei muren. De kelder is bijna anderhalve meter uitgegraven, er zijn circa 100 funderingspalen de grond ingejast en er is een nieuwe keldervloer gestort.

Daarnaast zijn er ook wat subtielere werken gedaan: de gevel van de verdieping is gereinigd en gerepareerd. De kozijnen van de verdieping zijn gerestaureerd en zitten alweer op hun plek.

En er is geen tijd om even uit te rusten, want nu wordt de begane grond omsteigerd en wordt die gevel aangepakt: grote gaten worden gedicht en de buitenzijde wordt gereinigd. Ook binnen zal de opbouw van start gaan, hoewel we dat van buiten natuurlijk niet zullen zien….

 

Jeanine Katsman

is medewerker monumentenzorg bij de gemeente Dordrecht. Zij begeleidt de verbouwing van De Holland in de ontwerpfase en tijdens de uitvoering, vanuit het oogpunt van behoud van de monumentale waarden.

Deel dit bericht met je vrienden!