maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Gijzeling kunstwerken loopt toch nog goed af

16 juli 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / ALBLASSERDAM - De expositie van o.a. de Dordtse Henriette Kros in Vietnam, onlangs nog geïnterviewd door FM Drechtstad vanwege haar lidmaatschap aan het gilde de Dutch Master Painters, was een geweldige ervaring. Zo niet bij terugkomst, want de vracht werd niet vrij gegeven.

Het probleem was een extra rekening van 3000 euro  voor de verzending van de kunstwerken bij luchtvracht i.p.v. zeevracht. Pas als de organisator dat bedrag voldeed, was het vervoersbedrijf bereid de werken, die nu opgeslagen liggen in een loods, vrij te geven. De organisator weigerde te betalen. Hij had een expositie voor dertig Nederlandse en tien Vietnamese kunstenaars georganiseerd in The Museum of Fine Art, in Ho Chi Minstad, het voormalige Saigon in Vietnam.  

‘’Ons werk werd gegijzeld, terwijl wij kunstenaars geen partij waren in het geschil. Het geschil betrof de vervoerder en de organisatie,” aldus de Dordtse Henriette in de kwestie.

“Bovendien was ik onlangs uitgenodigd voor een topexpositie in de kunststad Sitguna ( Zweden) en voor de Biënnale in Palermo en Florance (Italië) ik ben dus ontzettend blij dat deze exposities door kunnen gaan!”

Hoe de fout is ontstaan is nog een raadsel, maar het Alblasserdamse transportbedrijf heeft nu toch besloten om het belang van de kunstenaars zwaarder te laten wegen dan hun eigen belang, ondanks het recht op retentie, worden de kunstwerken nu zonder verdere kosten voor de kunstenaars vrijgegeven! Voor de kunstenaars echt een heel belangrijk besluit.

Het heeft even geduurd om de schuldvraag te scheiden van de kwestie of je daar de kunstenaars mee moet opzadelen. Maar het transportbedrijf heeft nu in ieder geval wél een heel kunstenaarsvriendelijk besluit genomen!

Zie ook:

Lees meer over:

expositie kunstwerken vervoerder
Deel dit bericht met je vrienden!