donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordt al in de ban van Big Rivers

16 juli 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT -  Dordrecht maakt zich langzaam op voor een heet slotweekend van het Big Rivers Festival. Zelfs hoogbejaarden worden opgewarmd.

Dat gebeurt met de Silver Talent Show, een nieuw onderdeel van het festival, dat deze week op tournee is langs Dordtse verzorgingshuizen.

"Als de mensen niet meer naar Big Rivers toe kunnen, dan komt het festival gewoon naar de mensen. Dat is de gedachte. En met de veelal Nederlandstalige liedjes in deze show bewijst Big Rivers opnieuw dat we een voor elk wat wils festival zijn", zegt Big Rivers-directeur Bas de Zwart.

In verzorgingshuis Het Sterrenwiel blijkt de formule aan te slaan. In een volle recreatiezaal zingen en klappen de bewoners enthousiast mee. "Meezingen is leuk. Dat weten we al van aMeezing, dat jaarlijks duizenden mensen naar de tuin van de Grote Kerk trekt", weet De Zwart.

Komende zaterdag zal het koor, dat nu met drie winnaars van een talentenjacht langs de bejaardencentra toert, ook bij aMeezing van de partij zijn, meldt de organisator: "Dan zijn ze compleet, met 120 mensen. In de verzorgingstehuizen treedt een deel van het koor op."

Big Rivers dankt z'n bekendheid vooral aan het slotweekend, waarin tientallen bands op binnen- en buitenpodia optreden in de Dordtse binnenstad. "Met dit jaar een focus op The Beatles", zegt De Zwart. "Maar er is nu al elke dag wat te doen in de stad. Muziek, poëzie, films en optredens."

Het populaire festival hing eind vorig jaar nog aan een zijden draadje, nadat de Dordtse gemeenteraad opnieuw besloot dat op de subsidie van Big Rivers bezuinigd moest worden. Via een crowdfundingactie haalde De Zwart met z'n mensen toch het geld binnen om het festival op niveau te houden.

"We zijn dolblij met elke euro, die we kregen. Maar let wel, we haalden 15 mille binnen, op een begroting van drie ton. Als alle 155.000 mensen, die het festival vorig jaar bezochten, allemaal één euro zouden geven, zou het er heel anders uit zien". Volgend jaar valt nog eens 25 mille subsidie weg.

"Dat wordt voor ons festival opnieuw een opgave. Hoe we dat voor elkaar gaan boksen, dat weet ik nu nog niet. We zullen zeker weer aankloppen bij ons publiek, maar de komende week wil ik daar even niet aan denken. Eerst maar eens lekker met z'n allen genieten van deze editie van Big Rivers."

Bron: RTV Rijnmond.

Deel dit bericht met je vrienden!