maandag 6 december 2021

Alles over Dordrecht

Leesvoorkeur en stofontwerpen Geerten Ten Bosch

15 juli 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Vanaf heden is in de etalage van de Dordtse speciaalzaak leesLETTERS, Vleeshouwersstraat 17, te zien welke boeken een belangrijke rol spelen in het leven van de Dordtse Geerten Ten Bosch. Zij noemt zichzelf vrije vormgever en maakt illustraties, tekeningen, theater en stofontwerpen. In 1990 kregen Anne Vegter en zij de Woutertje Pieterseprijs voor het kinderboek ‘De dame en de neushoorn’. En in 1996 ontving ze de Gouden Penseel voor haar illustraties bij de dierenverhalen in ‘De verjaardag van de Eekhoorn’ van Toon Tellegen. ‘Letters’ komen vaak terug in haar werk.

Nachtkastje
Welk boek is zo mooi, dat je het altijd in je buurt wilt hebben? Bijvoorbeeld in je nachtkastje? De etalage van LeesLETTERS biedt elke maand een kijk in het nachtkastje van een bekende of minder bekende Dordtenaar, dit keer van Geerten Ten Bosch. Zo deelt zij haar leesvoorkeur met de toevallige voorbijganger. En het delen van leesvoorkeuren werkt vaak aanstekelijk.

Beelden in boeken
Ten Bosch vindt een boek goed als het gevoelde beelden kan overbrengen. Als lezer wil zij de ruimte hebben om zelf beelden te kunnen vormen. Een boek moet daarom niet eenduidig zijn, maar zijpaden bewandelen en het liefst een open einde hebben. Belangrijke auteurs zijn voor haar o.a. Hans Christiaan Andersen, Nikolaj Gogol, Rainer Maria Rilke, Naoya Shiga en Joseph Brodsky. Enkele boeken van deze auteurs zijn in de etalage te zien.

Stofontwerpen
Naast de lievelingsboeken zijn ook twee stofontwerpen in de vorm van textielprints te zien. Bij de stof ‘Nacht’ zijn de boeken en het nachtkastje gepresenteerd. Deze stof is tevens te zien in de gangen van Productiehuis Rotterdamse Schouwburg. Een andere stof, collage met letters, maakte ze samen met Harriët van Reek. De leesvoorkeur en de stofontwerpen van Geerten Ten Bosch zijn te zien tot 1 september 2014, Vleeshouwersstraat 17, Dordrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!