donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

GroenLinks Dordrecht vraagt gemeente om Jenny Muilwijk te eren met straatnaam

10 juli 2014

DORDRECHT - GroenLinks Dordrecht wil dat sportvrouw Jenny Muilwijk wordt herdacht met een straat. De partij heeft op papier gezet waarom zij een plek in het collectief geheugen verdiend. De laatste jaren is alleen Top Naeff - de eerste vrouwelijke ereburger van Dordrecht - vernoemd. Wel zijn er de laatste tijd meer dan ooit Dordtenaren met een straatnaam in de geschiedenis opgenomen.

Motivatie :

GroenLinks wil straatnaam voor Jenny Muilwijk

GroenLinks heeft wethouder Reynvaan gevraagd om een straat of gebouw te vernoemen naar Jenny Muilwijk. Jenny was een vooruitstrevende, krachtige persoonlijkheid die de judosport zowel in Dordrecht, als nationaal krachtig heeft gestimuleerd. Zij heeft vooral voor het vrouwenjudo veel betekend door baanbrekend werk te verrichten.

Jenny Muilwijk overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd. Zij richtte in 1948 samen met haar man een sportschool op in de Wijnstraat vlak naast de Bonifatiuskerk. Daar begon ze met het geven van judolessen aan de Dordtse politie en aan gevangenbewaarders. Daarnaast maakte zij judopakken. Dit was het begin van het internationale bedrijf Mudo, waar op het hoogtepunt vijftien mensen in dienst waren.

Vrouwenrechten
Jenny Muilwijk kwam op voor vrouwenrechten. Zij organiseerde in 1967 als eerste vrouw in Nederland een judotoernooi voor vrouwen, dit tegen de zin van de Judobond in. Die vond 'vechtende vrouwen' in die tijd nog onethisch. Judo was - zo dachten de mannen van de bond  -  niets voor vrouwen. Jenny werd daarom in 1968 van haar lidmaatschap ontheven. Op latere leeftijd moest de Judoband daarop terugkomen en heeft haar zelfs geridderd. Jenny Muilwijk was de eerste vrouw met een zwarte band in judo in Nederland.

Milieu
Naast haar actieve rol in de judosport,  had Jenny Muilwijk ook een grote maatschappelijke betrokkenheid. Zij bekommerde zich om het milieu en schreef daarover brieven aan de ministers. Zij was een van de eersten die milieuvriendelijke zeep en waspoeder kocht in een tijd dat nog niemand sprak over milieuvervuiling.

Jenny Muilwijk verdient erkenning in Dordrecht. GroenLinks ziet dit graag verankerd in het straatbeeld of anderzijds op een duidelijke plaats waar sport wordt bedreven.

 

Deel dit bericht met je vrienden!