maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Wethouder Jan Comijsbank in Nieuwe Biesbosch verdient opknapbeurt

10 juli 2014 (door Hennie van der Zouw)

UP DATE

DORDRECHT -   De zogeheten wethouder Jan Comijsbank in Nieuwe Biesbosch, langs het zogeheten fietspad 56 naar Den Engel, verdient een opknapbeurt.  Het beheer valt niet onder de gemeente Dordrecht, aldus een woordvoerder vanuit het Stadskantoor.
Staatsbosheer doet het onderhoud van deze en andere historische banken. De woordvoerder van Staatsbosheer, die aandacht heeft voor de bankjes, was deze week niet voor commentaar bereikbaar.   De bank die historie markeert is niet om aan te zien.

De zogeheten Jan Comijs staat wel symbool voor een belangrijk fietspad dat op 26 september 1990 werd geopend. Het komt ook op route planners van de fietsersbond voor.  Inmiddels is het fietspad afgesloten voor werkzaamheden voor de dijkverzwaring.

 

(eerder bericht op Dordrecht.net)

In september 1990 werd de bank onthuld – toen het fietspad er lag - door de toenmalige PvdA wethouder van Dordrecht met gedeputeerde Jansen aan zijn zijde. Het zowel nationaal als internationaal op kaarten voorkomende fietspad was een belangrijke uitbreiding van het fietspadennet op het eiland van Dordrecht.

Volgens informatieborden moest dat fietspad op 7 juli worden afgesloten voor werkzaamheden tot november.  Op de internetsite van de gemeente Dordrecht wordt daarover niks gemeld.  Het komt overigens vaker voor dat de informatie van de zijde van de gemeente Dordrecht niet eenduidig is en verschillend is.  Het fietspad is vanaf de Moerdijkbrug zeker voor lange afstand fietsers aantrekkelijk. Volgend jaar bestaat het ook een kwart eeuw.

Het is ook opvallend dat het fietspad in de zomer dicht gaat, terwijl het juist voor recreatief fietsverkeer zo’n belangrijke voorziening is vanaf de Moerdijkbrug  over landbouwgronden van het eiland en langs het bos den Elzen en de Viersprong en verder. De bank van Jan Comijs, die weinig onderhouden oogt, verdient een opknapbeurt.

De bank met de naam van de wethouder van de jaren negentig van de vorige eeuw is ook een symbool van stadshistorie. Jan Comijs was in de jaren zeventig van de vorige eeuw met de ook later Groen Links wethouder Willy Verbakel een opvallende, beeldbepalende opbouwwerker in Dordrecht. In 1990 werd hij wethouder, maar hij diende zijn periode van vier jaar niet geheel uit. Hij had de gemeenteraad niet volledig geïnformeerd over illegale vuilstort onder regie van de milieudienst toen onder directeurschap van Volmer.

De directeur moest vertrekken en toen de PvdA fractie met 8 tegen 6 het vertrouwen in hun wethouder Comijs opzegde, moest hij aftreden. Dat nam Jan heel persoonlijk.

Hij was een enthousiaste, gemotiveerde, hardwerkende wethouder, die volgens sommigen niet altijd afstand kon nemen van zijn werk. Na zijn gedwongen aftreden raakte hij in een persoonlijke crisis en nam Jan  afscheid van alle mensen die hem dierbaar waren en daarna afscheid van het leven. Dat is nu bijna twintig jaar geleden.

Hans Berrevoets.

Foto van Jan Comijs uit het Stadsarchief Dordrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!