donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Columnist Kees Thies luidt bruggebouwer en burgemeester Bert Blase uit

9 juli 2014

DRECHTSTREEK - Medewerker bij de tweede kamer, ambtenaar van de gemeente Dordrecht, fractievoorzitter in de raad van Papendrecht, gemeentesecretaris van Alblasserdam, burgemeester van Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam en nu burgemeester van Vlaardingen.

Begin augustus gaat de inwoner van Papendrecht, die ook een voorzittersrol vervult bij het Dordtse Johan de Wittgymnasium, naar Vlaardingen toe.

Kees Thies belichtte BERT BLASE in een column in AD De Dordtenaar. Dordrecht.net geeft soms zijn kanttekeningen door, maar verwijst verder naar zijn vaste plek in  de krant:

Een bruggenbouwer en ‘zoeker’ vertrekt…

Ik heb hem wel eens een hand gegeven bij een receptie of bij de opening van het een of ander al heb ik niet de illusie dat hij zich dat herinnert, want hij schudt op dagbasis nu eenmaal heel veel handen. Dat hoort namelijk bij zijn vak, het burgemeesterschap. En tóch heb ik het gevoel dat ik Bert Blase, nu nog ‘eerste burger’ van Alblasserdam, waarnemend burgemeester van Hardinxveld-Giessendam én vicevoorzitter van het Drechtstedenbestuur, persoonlijk een beetje ken. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ik hem beroepshalve al vele jaren achtereen zo’n beetje ‘op de voet’ volg en via de sociale media hebben we in het verleden ook nog wel eens een kattebelletje uitgewisseld. Buiten dat denk ik dat méér mensen dat hebben… dat gevoel dat ze Bert Blase persoonlijk kennen. Het is misschien een wat lange aanloop om te zeggen dat ik het jammer vind dat deze man ‘ons’ gaat verlaten om waarnemend burgemeester van Vlaardingen te worden en ik durf daarbij alvast te voorspellen dat die overstap voor deze ruim 70.000 inwoners tellende ‘haringstad’ aan de Nieuwe Maas helemaal niet ‘jammer’ zal zijn. Voor Blase zelf trouwens ook niet, want kennelijk heeft hij behoefte aan een nieuwe uitdaging en aan nieuwe ‘avonturen.’

Ik vind Bert Blase, die naast burgemeester ook nog een verdienstelijk schrijver is, een fascinerende persoonlijkheid en dat heeft vooral te maken met het feit dat ik in hem ‘de zoeker’ herken. Blase is een man die altijd ‘op zoek’ en ‘op onderzoek’ is… niet alleen naar de vele nieuwe inzichten en mogelijkheden die het leven de nieuwsgierige en leergierige mens te bieden heeft, maar vooral ook naar de raakvlakken tussen mensen. Dat laatste is volgens mij ook zijn sterkste eigenschap als bestuurder, want overal waar zich in ‘zijn’ gemeente(s) probleemsituaties voordeden was hij altijd druk doende met een speurtocht naar de overeenkomsten die er, zelfs binnen de grootst mogelijke meningsverschillen, toch altijd weer te ontdekken waren. Die bruggenbouwer Blase zal, niet alleen in Alblasserdam, maar in het hele Drechtstedengebied, node gemist worden.

Bert Blase in een uitzending van het IKON-programma De Nachtzoen (bron: NPO, Uitzending Gemist): http://www.npo.nl/de-nachtzoen/09-08-2013/POW_00584354

Lees meer over:

Bert Blase bruggebouwer
Deel dit bericht met je vrienden!