maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Kunstwerken van onder andere Henriette Kros gegijzeld door Alblasserdamse vervoerder

8 juli 2014

DORDRECHT / ALBLASSERDAM - Henriette Kros zette haar eerste penceelstreken in 2006 op een doek. Ze had altijd gedacht niet te kunnen schilderen, maar dat pakte anders uit. Al snel maakte ze schilderijen van landschappen en abstracten. Inmiddels heeft ze al meer dan 100 schilderijen gemaakt, waar ze ook sinds 2009 regelmatig mee exposeert. Onlangs werd ze zelfs lid van het D.M.P., het prestigieuze gilde "Dutch Master Painter.

De expositie van haar werk in Vietnam, was dan ook een geweldige ervaring voor haar. En niet alleen voor haar, maar voor alle kunstenaars uit Nederland en Vietnam die aan deze expositie deelnamen.

Een geweldige ervaring maar wel met een enorme bittere nasmaak bij afloop en terugkomst van de schilderijen. Want daar trof organisator Roby Bellemans een extra rekening van 3000 euro aan, die hij vooralsnog weigert te betalen. Een extra rekening voor de verzending van de kunstwerken.

Enthousiast had Roby Bellemans, uit Amersfoort, een expositie van dertig Nederlandse en tien Vietnamese kunstenaars weten te regelen in het Museum of Fine Art in Ho Chi Minstad, het misschien beter bekende voormalige Saigon, in Vietnam. Het transport van alle zeventig kunstwerken werd voor 2000 Euro uitbesteed aan het Alblasserdamse transportbedrijf Braanker.

Het vervoer gebeurde op de heenreis per vliegtuig, begin mei, en alles verliep voorspoedig. Tijdens de terugreis, eind juni, werd de kunst echter niet per boot, zoals was afgesproken, verzonden, maar per vliegtuig. Dit leverde wel ,een meerprijs van ruim 3000 euro op. Pas als dit bedrag door Roby Bellemans is voldaan, is vervoerder Braanker bereid de werken die opgeslagen liggen in een van zijn loodsen, vrij te geven.

’Ons werk wordt gegijzeld, terwijl wij kunstenaars geen partij zijn in het geschil. Het geschil betreft de vervrachter en de organisatie'.

Van regels rondom vervoer van kunstwerken behoort de vervrachter op de hoogte te zijn. Vervoerder Braanker uit Alblasserdam houdt zich hierover op de vlakte.

Het lijkt allemaal neer te komen op een administratieve fout. De vrachtbrief bleek bij aankomst in Vietnam niet overeen te komen met de tentoonstellingslijst die het museum in bezit had. De Vietnamese wet schrijft in zo'n geval voor dat de vracht op dezelfde wijze terug moet reizen als hij gekomen is, in dit geval dus per vliegtuig.’

Bellemans wenst te betwijfelen dat de fout bij het Museum in Ho Chi Minstad zou liggen: ‘Die hebben alleen voor de vergunningen gezorgd.’

Bellemans weigert te betalen en overweegt een kort geding tegen de Alblasserdamse transporteur aan te spannen.

Foto: Lianne Dekker.

Lees meer over:

expositie schilderijen
Deel dit bericht met je vrienden!