zondag 27 september 2020

Alles over Dordrecht

Oudste filmbeelden Nederland - Belgie uit 1912 in Dordrecht

5 juli 2014

DORDRECHT - De oudste filmbeelden van de voetbalwedstrijd Nederland - Belgie zijn gemaakt in Dordrecht. Dat gebeurde op het DFC terrein aan de Markettenweg. Daarmee zal zeker geschiedenis worden geschreven als zaterdagavond 5 juli wederom bekend worden dat er een Nederland - Belgie op de rol komt en wel bij het WK 2014. Is dat niet zo: Dan blijven de 102 jaar oude beelden een bijzondere herinnering en Dordrecht promotie:

(sporthistorie ter info)

Belgische sporthistorici blij met film uit 1912 van Holland - België

Door Jurryt van de Vooren 15-8-2012

Nederland en België spelen vanavond weer eens een potje voetbal tegen elkaar. Dat deden ze een eeuw geleden ook al, op 28 april 1912 in Dordrecht. Hiervan zijn filmbeelden gevonden – de oudste opnames van zowel Oranje als de Rode Duivels. De Belgen vinden het prachtig: 'Schitterend beeldmateriaal!' Hier zelf kijken.

Blije supporters bij Nedeland - België in 1912 in Dordrecht. Foto's via het Nationaal Archief

De site Film in Nederland bevat heel oude en bijzondere filmbeelden. Hierop ontdekten we een opname uit 1912, waarvan na onderzoek bleek dat dit een verslag is van de interland Nederland – België in Dordrecht.

Dat zou dan de oudste film zijn, die er van Oranje bestaat en daarom gingen we verder op onderzoek in historische kranten- en fotoarchieven. Daarin werd het overtuigende bewijs gevonden dat deze opname inderdaad in 1912 is gemaakt en daarmee van grote sporthistorische waarde is.

Het Belgische elftal in 1912

Het zijn niet alleen de oudste filmbeelden van het Nederlands Elftal, maar ook van de Rode Duivels! Conservator Erik de Vroede van het Vlaamse sportmuseum Sportimonium bevestigde dit desgevraagd. De sporthistorici Roland Renson en Pascal Delheye reageerden enthousiast toen ze hiervan hoorden. 'Schitterend beeldmateriaal!', aldus Renson. 'Echt prachtig!', voegde Delheye hieraan toe.

Hiermee heeft EYE een film in bezit met grote historische waarde. Voetbal is namelijk cultureel erfgoed, weten we sinds vorige week. En dus is deze vondst belangrijk, maar daarvan zijn ze in België gelukkig al overtuigd.

Daarom: hier kijken.

Oranje in 1912 vooraf aan de interland tegen België


 
 

Lees meer over:

voetbal
Deel dit bericht met je vrienden!