dinsdag 7 december 2021

Alles over Dordrecht

Hulp gevraagd bij onderhoud speelplekken

30 juni 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht vraagt haar bewoners mee te helpen in het onderhoud van kleine speelplekken. Aanleiding is de bezuiniging op het beheer en onderhoud van de openbare ruimte die tijdens de begrotingsbehandeling in november 2013 door de gemeenteraad is vastgesteld. Speelplekken die niet door Dordtenaren worden geadopteerd, worden verwijderd.

Als gevolg van de bezuinigingen worden dit jaar in fases zeventig kleine speeltuintjes (van de bijna 400) in Dordrecht opgeheven. Voordat de gemeente de speelplekken definitief verwijdert, krijgen inwoners van Dordrecht de gelegenheid deze speelplekken over te nemen. Dit voorstel wordt adoptie genoemd.

Wethouder Reynvaan (Stadsbeheer): "We hebben inmiddels goede ervaringen opgedaan met het sponsoren van rotondes en bloembakken. Zo heb ik drie weken geleden nog samen met enthousiaste inwoners van de Torenstraat een contract afgesloten voor onderhoud van bloembakken."

Adoptie
Volgende week ontvangen omwonenden van de speelplekken een brief waarin ze worden opgeroepen mee te helpen in het onderhoud van de kleine speelplekken in hun woonomgeving. Mensen die zich hiervoor aanmelden adopteren de speelplek. Het voorstel is gericht op het uitvoeren van lichte werkzaamheden op en rondom de speelplek zoals groenonderhoud en het opruimen van zwerfafval. Daarover worden per locatie afspraken gemaakt met bewoners. Deze afspraken worden vervolgens vastgelegd in een ‘contract’.

Technisch onderhoud
Het specialistische werk zoals inspecties en reparaties van de speeltoestellen of reparaties en onderhoud van het kunstgras blijft voor rekening van de gemeente. Doordat bewoners meehelpen in het onderhoud van de speelplekken kunnen de kosten zodanig teruggebracht worden dat de speelplek voor de buurt behouden kan blijven.

Geen interesse
Mocht blijken dat bewoners geen interesse hebben in dit voorstel, dan verwijdert de gemeente de speelplekken. Afhankelijk van de locatie waar de speeltoestellen staan, wordt de open plek opnieuw betegeld of ingezaaid met gras waardoor kinderen in ieder geval kunnen blijven spelen.

Deel dit bericht met je vrienden!