woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Afscheid van Wim de Leur - 10 jaar voorzitter van de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum

26 juni 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / PAPENDRECHT - Op donderdag 26 juni neemt Wim de Leur, voorzitter van de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum (BDM), afscheid. Tien jaar lang was Wim de Leur het gezicht van de vrienden van de Dordtse musea. In die tien jaar is er veel gebeurd. De BDM is steeds professioneler geworden en het aantal vrienden is substantieel uitgebreid.  

Wim de Leur, in zijn werkende leven vice-president van Siemens North West Europe, is betrokken geweest bij alle belangrijke ontwikkelingen in de Dordtse musea. Mijlpalen zijn de actie Geef Dordrecht zijn Gezicht terug in 2007, bedoeld om het Gezicht op Dordrecht van Jan van Goyen te kunnen behouden voor de stad en de heropening van het Dordrechts Museum eind 2010. Huis Van Gijn heeft hij in zijn jaren als voorzitter op de voet gevolgd in hun zoektocht naar het dagelijks leven in de 19e eeuw.

De Bedrijfsvrienden waren bovendien betrokken bij tal van fraaie aankopen zoals de behangsels van de Gebroeders Van Strij, het Gezicht op Dordrecht van Eugene Boudin en de plafondschildering van Abraham Busschop.

De instelling van de Raad van Advies in 2013 (met leden Eelco Brinkman, Lisette Pelsers, Saskia Stuiveling en Bernard Wientjes) markeert de professionaliseringslag waar De Leur een belangrijke bijdrage aan leverde.

Als klap op de vuurpijl valt het afsluiten van zijn voorzitterschap samen met de meest succesvolle tentoonstelling ooit: Willem II – Kunstkoning.

Directeur Peter Schoon: ‘Voorzitter Wim de Leur is van groot belang geweest voor de ontwikkeling en uitbreiding van onze vriendenclub en heeft daarmee een wezenlijke bijdrage geleverd aan het Dordtse cultuurklimaat.

De Leur wilde het Dordrechts Museum en Huis Van Gijn meer dan ooit op de kaart zetten; in de regio, landelijk en zelfs internationaal. Het lijkt erop dat hij daar in royale mate aan heeft bijgedragen!’

De nationaal bekende, maar uit Dordrecht afkomstige curator en adviseur Ben Knüppe, volgt De Leur op. Hij zegt daarover: ‘Met de BDM leveren wij een wezenlijke bijdrage aan het aankoopbeleid en de verdere groei en bloei van het prachtige Dordrechts Museum. Bovendien vormen de Bedrijfsvrienden een hecht en interessant clubje mensen met wie het goed toeven is. Wel een hele uitdaging om na 10 jaar Wim de Leur te mogen opvolgen; hij heeft het geweldig gedaan.’    

Deel dit bericht met je vrienden!