dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Pieter en Marijke Honing winnaars van de Good Neighbor Award 2013

19 juni 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Franchisenemer Pieter (49) en Marijke Honing (48) runnen samen de McDonald’s restaurants Dordrecht Centrum en Dordrecht-Noord.

Op papier is Pieter de Franchisenemer, maar in de praktijk doen ze alles samen. Pieter richt zich op het operationele en financiële deel van beide restaurants, Marijke doet personeelszaken en marketing/communicatie.

“We wilden het vanaf dag één samen doen en dat werkt in de praktijk gelukkig goed”, vertelt Pieter, tot 2011 Director Franchise & Legal bij McDonald’s Nederland. “De taakverdeling is voor iedereen duidelijk: Pieter is van de stekkers en Marijke is van de benen, het personeelsbeleid.”

Menselijk gezicht
Inmiddels zijn ze helemaal in Dordrecht ingeburgerd. Toch was de overstap vanuit hun vorige woonplaats Almere niet gemakkelijk. “We moesten letterlijk opnieuw beginnen”, vertelt Marijke, die daar Vestigingsmanager was van een kinderkliniek.

“Daarom besloten we in één jaar tijd een nieuw netwerk op te bouwen en honderd ankerfiguren uit de Dordtse samenleving te leren kennen. En we gingen onder de titel ‘Ook dit doet McDonald’s’ verhalen vertellen. Niet in advertentievorm, maar via krantenartikelen over wat McDonald’s doet en wie er werken. We wilden zo het menselijk gezicht achter McDonald’s laten zien. Bijvoorbeeld door een van onze medewerkers in het zonnetje te zetten. Of door een ontbijt voor familie en vrienden van onze medewerkers te organiseren.”

Stoeltjesconcert
Pieter wijst op de visie van Ray Kroc, oprichter van McDonald’s. “Hij wilde ondernemen en iets voor de maatschappij terugdoen. Dat willen wij ook en dat zie je terug in ons personeels- en marketingbeleid en de manier waarop wij met de omgeving omgaan.

Zo hebben wij samen met de directie van de Biesbosch en stichting NederlandSchoon onderzocht hoe we door gedragsverandering de hoeveelheid zwerfafval kunnen beperken. Verder sponsoren wij het Dordrechts Philharmonisch Jeugdorkest.

Als tegenprestatie hebben zij een zogenoemd klapstoelenconcert bij ons restaurant verzorgd. Wie erbij wilde zijn, kocht een door Dordtse gevangenen gemaakte en in de McDonald’s kleuren geschilderde klapstoel. Een echt collector’s item dus. De opbrengst ging naar het Ronald McDonald Kinderfonds.

Het leverde hun de Good Neighbor Award 2013 op. “Zo leggen we continu verbanden met onze directe omgeving om ons merk uit te dragen. Uiteindelijk is McDonald’s een groot mensenbedrijf en mensen maken het verschil.”

Wethouder Jasper Mos van Economische zaken van de gemeente Dordrecht: “Pieter en Marijke staan midden in de Dordtse samenleving en hebben zich op een bijzonder snelle manier geworteld. Ik waardeer hun inzet, inbreng en vooral de maatschappelijke betrokkenheid. Ze bieden werknemers kansen en kiezen daarbij niet voor de gemakkelijke weg.”.

Dit artikel is afkomstig uit het boek 'Waardevol Werk', dat vorige week aan Staatssecretaris Jette Kleinsma is aangeboden.

 

Deel dit bericht met je vrienden!