woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Drechtsteden kijken terug op geslaagde eerste VNG congresdag

18 juni 2014 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Bestuurders in groten getale naar VNG Jaarcongres. Bestuurders uit de Drechtsteden blikken tevreden terug op de geslaagde eerste dag van het VNG Jaarcongres. Dit is door zo’n 2.600 burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen, griffiers en gemeenteraadsleden uit heel Nederland bezocht.

Dit grootste congres voor de lokale overheid in Nederland wordt jaarlijks op een andere locatie gehouden. Dit jaar koos de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de Drechtsteden; vanwege de ligging en de unieke samenwerking tussen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Persoonlijk welkom
Vanaf 8.30 uur verwelkomden de bestuurders van de Drechtsteden de bezoekers persoonlijk door hen bij de ingang van het congreszaal de hand te schudden. De verwachtte verkeersdrukte vanwege de toestroom van alle deelnemers naar de tot congreszaal omgebouwde fabriekshal aan de Veersedijk, viel alleszins mee. Burgemeester A.A.M. Brok, voorzitter van het Drechtstedenbestuur: “Dat was even spannend, maar de logistiek om hier te komen vanmorgen was perfect.” De hele dag zijn professionele verkeersregelaars uit Hendrik-Ido-Ambacht ingezet om het verkeer in goede banen te leiden en er is nauw samengewerkt met de politie.

Drechtsteden voorbeeld verregaande samenwerking
De congreszaal was tot op de laatste stoel bezet. Mevrouw A. Jorritsma, voorzitter van de VNG, memoreerde in haar openingswoord dat het congres deze keer ‘heel goed’ bezocht is. Zij haalde aan dat de Drechtsteden een mooi voorbeeld is van verregaande samenwerking, die al startte in 2006. Wat deze samenwerking de inwoners van de Drechtsteden oplevert, werd duidelijk in het met film en zang omlijste openingswoord van voorzitter Brok van het Drechtstedenbestuur. Hierin waren concrete voorbeelden verwerkt uit het dagelijks leven van een inwoner van de Drechtsteden. Bijvoorbeeld het openbaar vervoer, werken in de voor de Drechtsteden kenmerkende maritieme sector en de regionaal georganiseerde zorg en sociale voorzieningen. 

Samenwerking en maritiem
’s Middags konden de deelnemers genieten van diverse parels die de Drechtsteden te bieden hebben, gepresenteerd in 18 excursies. De unieke samenwerking in de Drechtsteden was het onderwerp van het deelcongres dat door de Drechtsteden georganiseerd was. Met meer dan honderd inschrijvingen was dit veruit het best bezochte deelcongres.

De excursies voerden de bezoekers naar voorbeelden van de samenwerking in de Drechtsteden. Een samenwerking van niet alleen gemeenten onderling maar ook met bedrijfsleven, inwoners, onderwijs en andere maatschappelijke organisaties.
De maritieme sector, een tweede thema waarmee de Drechtsteden zich tijdens het congres profileren, stond eveneens op het excursieprogramma. Daarbij konden bezoekers onder meer op bezoek bij bedrijven als Oceanco, IHC, Boskalis, Heerema en de Zeehaven.
Ook belangrijke toeristische iconen zoals de molens van Kinderdijk, de Biesbosch en de historische binnenstad van Dordrecht werden heel goed bezocht. Alle bezoekers zijn naar de excursies vervoerd met bussen en – hoe kan het ook anders in de Drechtsteden- over water.

Deelnemers enthousiast
“Nu op excursie in Waterbus. Deze kwaliteit zou geweldig zijn voor de gemeente Velsen in het Noordzeekanaalgebied”, meldde wethouder recreatie en openbaar vervoer van de gemeente Velsen, Annette Baerveldt op Twitter. Andere deelnemers complimenteerden de inspirerende sprekers uit het ochtendprogramma en zeiden de inhoud van het programma erg goed te vinden. Vooral de excursie naar Fokker werd geroemd vanwege de mooie verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Borrel en diner aan het water
Na het inspirerende ochtend- en middagprogramma, was het aan het eind van de middag tijd voor netwerken. Het Groothoofd in Dordrecht was het decor van een netwerkborrel met uitzicht op het Drierivierenpunt. De horecaondernemers op het Groothoofd sloegen de handen ineen en maakten samen de borrel mogelijk. Daarna genoten de congresgangers van een varend diner langs de Drechtsteden. Ook dit werd verzorgd door een regionale cateraar.

Woensdagochtend is de tweede en laatste dag van het congres en wordt het programma op de congreslocatie in Hendrik-Ido-Ambacht afgerond met de algemene ledenvergadering van de VNG.

Lees meer over:

VNG waterbus oceanco congres
Deel dit bericht met je vrienden!