maandag 6 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht zesde van gemeentes in Zuid-Holland met meeste e-waste per inwoner

5 juni 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In 2013 gaven gemeenten gemiddeld 4,5 kilo per inwoner aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) af aan Wecycle. In de provincie Zuid-Holland is dit 4,3 kilo. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark naar de afgifte van e-waste door gemeenten aan Wecycle. De gemeenten hebben in 2013 in totaal 75 miljoen kilo e-waste afgegeven aan Wecycle.
 
De afgifte door gemeenten is 6 procent lager dan in 2012. Dit is in lijn met de totale resultaten van Wecycle. De economische crisis speelt hierbij een rol: er werden minder apparaten verkocht en minder afgedankt. Zeeland is voor het vierde jaar op rij de provincie die het meest heeft ingezameld per inwoner: 7,8 kilo. Doel van de benchmark is om gemeenten te stimuleren meer e-waste af te geven. De volledige benchmark staat op wecycle.nl/benchmark.

In totaal rapporteerde Wecycle 134 miljoen kilo in 2013. Tweederde daarvan is afkomstig van de gemeenten, eenderde van winkels.
 
Samenwerking
Door samen te werken kan er nog meer e-waste ingezameld worden. Daarom ondersteunt Wecycle gemeenten om de inzameling op de milieustraten te verbeteren. Daarnaast voert Wecycle samen met gemeenten inzamelcampagnes rondom Koningsdag en Sinterklaas om consumenten aan te sporen meer e-waste bij de milieustraten in te leveren.
 
In 2013 waren 407 gemeenten in Nederland aangesloten bij Wecycle. Hierdoor verzekeren zij zich van optimale recycling van alle e-waste dat inwoners inleveren bij de milieustraten. Via Wecycle worden grondstoffen maximaal hergebruikt, schadelijke stoffen veilig verwijderd, illegale export voorkomen en CO2-uitstoot vermeden.
 
Top 8 gemeenten in Zuid-Holland
Gemeenten met meeste afgifte e-waste (kilo's per inwoner) in Zuid-HollandWecycle Recycle Certificaat
Elke gemeente ontvangt een Wecycle Recycle Certificaat waarop de ingezamelde hoeveelheid, de recyclingpercentages en de vermeden CO2-uitstoot van de eigen gemeente staat vermeld.
 
Over Wecycle
Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in Nederland organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.600 producenten en importeurs. Meer informatie: wecycle.nl.

Lees meer over:

milieu afval eco gemeenten
Deel dit bericht met je vrienden!