zaterdag 5 december 2020

Alles over Dordrecht

Energiehuis wint Gulden Feniks

5 juni 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Energiehuis is de winnaar van de NRP Gulden Feniks in de categorie transformatie. “Het Energiehuis is een perfecte symbiose tussen opdrachtgever, theatermanager en architect”, aldus de jury. NRP Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.  

Transformatie
De onafhankelijke stichting NRP (Nationaal Renovatie Platform) reikt de NRP Gulden Feniks ieder jaar uit aan de beste renovatie- en (gebieds)transformatieprojecten van Nederland. Het Energiehuis won in de categorie Transformatie. In deze categorie kwamen dit jaar de meeste inzendingen binnen: 30 in totaal.

Prijswinnaars
Rotterdam Central District won in de categorie Gebiedstransformatie. Hier gaat het om de herinrichting van het gebied rond het Rotterdamse Centraal Station dat pas geopend is. In de nieuwe categorie Low Budget High Impact won Feniksloods II, een tijdelijk herbestemmingsproject op Katendrecht in Rotterdam. In de categorie Renovatie won het Amsterdamse Cygnus Gymnasium. Deze school heeft haar deuren geopend in een volledig gerenoveerd schoolgebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam.

Bestaande omgeving
NRP Gulden Feniks is een prijs voor bijzondere renovatie-, transformatie en herbestemmingsprojecten in de bestaande omgeving. Niet alleen economische aspecten, innovatie en technische uitvoering worden beoordeeld door de vakkundige jury. Facetten als de culturele waarde, duurzaamheid, functionele kwaliteit en maatschappelijke waarde van het project wegen zwaar.   

Beste gebouw van het jaar
Vorige maand won het Energiehuis ook al de publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar. Over het Energiehuis werd geschreven: “De voormalige energiecentrale uit 1905, die vroeger de regio van energie voorzag, is na dertig jaar leegstand nieuw leven ingeblazen. En hoe; dit culturele bolwerk, met onder anderen een poppodium, muziekschool en jeugdtheaterschool, barst van de energie en mogelijkheden. Met vijf multifunctionele concertzalen – mét daglicht – veertig kleine zalen, en horeca weet het Energiehuis mensen te verleiden; uit de hele regio stromen de bezoekers toe. De architect heeft goed aangevoeld wat het gebouw paste, oordeelt de jury.'

Lees meer over:

renovatie poppodium feniks
Deel dit bericht met je vrienden!