zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

Nationaal Onderwijsmuseum presenteert nieuwe reeks Onderwijsbiografieën: MBO

3 juni 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Op 11 juni 2014 presenteren het Nationaal Onderwijsmuseum en CINOP Advies vier nieuwe onderwijsbiografieën. Dit keer staat het middelbaar beroepsonderwijs centraal. Met portretten van Piet Boekhoud, Coen Free, Jos Leenhouts en Willem van Oosterom geeft de reeks een goed beeld van het beroepsonderwijs in de afgelopen twee à drie decennia.

In de nieuwe serie staan personen centraal die van belang zijn geweest voor de recente geschiedenis van het mbo. Het betreft de oud-voorzitters van pionierende regionale opleidingscentra (roc’s) als het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch (Coen Free), het Albeda College in Rotterdam (Piet Boekhoud) en ROC Mondriaan in Den Haag (Jos Leenhouts). Een landelijk perspectief in de figuur van departementale oud-directeur beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (Willem van Oosterom) hoort hier ook bij.

Onderwijsbiografieën
Het Nederlandse onderwijsveld kent een brede en gevarieerde geschiedenis waarin uiteenlopende beleids- en leermiddelen makers een onmiskenbare rol spelen. Wie waren en zijn deze vrouwen en mannen die het onderwijs mogelijk maken? In het project Onderwijsbiografieën, een initiatief van professor Fons van Wieringen, worden deze personen voor het voetlicht gehaald.

De vier portretten zijn opgetekend door Annick Cornielje, Tessa van Velzen (beiden van CINOP Advies) en Fons van Wieringen. Uitgever van de serie is het Nationaal Onderwijsmuseum. Met de biografieën brengen wij het ontstaan van het beroepsonderwijs met haar successen en knelpunten in beeld. De portretten werpen tevens een blik op de keuzes, afwegingen en ambities van deze markante voorzitters tijdens de afgelopen twee à drie decennia.

Presentatie
Op woensdagmiddag 11 juni 2014 wordt de MBO reeks gelanceerd. De middag bestaat uit een presentatie van de (beknopte) biografieën gevolgd door een debat dat de link legt naar de hedendaagse context in het mbo. Het debat gaat in op de thema’s schaalvergroting en leiderschap en staat onder leiding van Donatello Piras (Nederlands Debatinstituut).

De presentatie en uitgave van de Reeks Onderwijsbiografieën is één van de activiteiten die het Nationaal Onderwijsmuseum organiseert buiten Dordrecht. Kijk voor meer informatie over de activiteiten en tentoonstellingen op www.onderwijsmuseum.nl.

Presentatie Reeks Onderwijsbiografieën en debat in samenwerking met CINOP Advies.
Wanneer:     woensdag 11 juni 2014
                      15.00 - 18.00 uur, inloop/ontvangst 15:00 -15:30 uur
Waar:            CINOP, Stationsplein 14, ’s-Hertogenbosch
                      (direct gelegen naast het NS station).
Toegang:     Gratis, aanmelden via een van onderstaande websites: www.cinop.nl of www.onderwijsmuseum.nl.

Lees meer over:

mbo onderwijsmuseum
Deel dit bericht met je vrienden!