woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

VNG en Drechtsteden organiseren samen VNG Jaarcongres 2014

2 juni 2014 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Drechtsteden trots op komst VNG congres. De Drechtsteden zijn dinsdag 17 en woensdag 18 juni gastheer van het VNG Jaarcongres. De Vereniging Nederlandse Gemeenten houdt jaarlijks een congres voor alle bestuurders van de ruim 400 gemeenten in Nederland. Dit jaar zijn de Drechtsteden gastgemeente en vindt deze grote bijeenkomst plaats in de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Promotie van de Drechtsteden
Voor de Drechtsteden is het congres een uitgelezen mogelijkheid om onze gemeenten en regio te promoten aan burgemeesters, wethouders, raadsleden en gemeentesecretarissen uit het hele land. We laten de Drechtsteden zien als een interessant, maritiem gebied: de gemeenten hebben alle zes een oorsprong aan het water en zijn van oudsher specialisten in de maritieme sector. ”Tijdens het congres staat de inhoud centraal”, aldus Rianne van den Berg, gemeentesecretaris van Alblasserdam en namens de zes Drechtstedengemeenten de organisator van het congres.
We laten de Drechtsteden ook zien als toonaangevend voorbeeld van verregaande samenwerking die uniek is in Nederland. Het gaat om samenwerking met onderwijs, ondernemers, inwoners, maatschappelijke partners en andere overheden en regio’s. Voor alle gemeenten in Nederland wordt samenwerking de komende jaren steeds belangrijker, gelet op de veranderingen in de maatschappij. De samenwerking in de Drechtsteden biedt ons schaalgrootte en daarmee de mogelijkheid ook landelijk aan tafel te zitten bij de grote vraagstukken zoals de decentralisatie van de zorg en jeugd. Daarmee behalen we uiteindelijk voordeel in de uitvoering. Ook pakken de gemeenten een aantal taken regionaal op. Een goed voorbeeld daarvan is de Sociale Dienst Drechtsteden die voor zes gemeenten werkt. Deze samenwerking is vastgelegd in een Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD). In de Drechtsteden zijn wij zo onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners sneller, beter en goedkoper van dienst.
 
Wat gaat er gebeuren?
De hoofdlocatie voor het VNG Jaarcongres is het Bruynzeelcomplex in Hendrik-Ido-Ambacht. Hier worden dinsdag- en woensdagochtend 17 juni en 18 juni naar schatting 2.500 deelnemers ontvangen.
 
Op 17 juni wordt gestart met een gezamenlijk ochtendprogramma. In de middag kunnen de gasten kiezen uit 18 excursies en 18 deelcongressen in de regio. Bekende, historische en culturele locaties, maar ook toonaangevende sport- en onderwijslocaties, projecten en bedrijven in de regio komen terug in het programma. In de avond komen de bezoekers op het Groothoofd in Dordrecht bij elkaar, waarna zij vanaf het water de schoonheid van de Drechtsteden zien. Zo krijgen ze een breed en veelzijdig beeld van onze mooie regio. 
 
De volgende dag, op woensdag 18 juni, is er in het Bruynzeelcomplex een algemene ledenvergadering van de VNG en eindigt het programma rond 13.30 uur. 
 
Samenwerking
Samenwerking is de kracht van de Drechtsteden, dat geldt ook voor de organisatie van dit congres. Zo wordt er nauw samengewerkt met ondernemers uit de regio voor bijvoorbeeld de catering. Studenten van het Da Vinci College worden ingezet bij de ontvangst en begeleiding van gasten, net als mensen van Drechtwerk en medewerkers van de zes gemeenten. Veel excursies zijn in nauwe samenwerking met partners en bedrijven georganiseerd. 
 
Soberheid
Tijdens het congres vorig jaar in Zwolle was een sober budget al uitgangspunt. Dit jaar is de versobering verder doorgezet. De kosten voor de organisatie van het congres zijn zo laag mogelijk gehouden en beperkt tot €200.000 vanuit de Drechtsteden. Dit kan mede door een strakke organisatie en doordat sommige partners bereid zijn geen kosten door te berekenen voor een locatie van een deelcongres of excursie.
 
Impuls voor de Drechtstedelijke economie
De organisatie van het VNG Jaarcongres is gewild onder gemeenten. Vorig jaar op het congres in Zwolle kwamen 2.600 bezoekers en waren meer dan 90% van alle gemeenten in Nederland vertegenwoordigd. De komst van het tweedaagse VNG Jaarcongres naar de Drechtsteden is dan ook een impuls voor de Drechtstedelijke economie. Naar verwachting brengt het congres direct en indirect meer dan 1 miljoen euro op. Zo zullen deelnemers een- of tweemaal overnachten en dineren in de regio. Er worden touringcarbussen en andere vervoermiddelen ingezet. De catering van het avondprogramma wordt door regionale horecaondernemers verzorgd. Daarnaast wordt het regelen van het verkeer, EHBO en de schoonmaak van de locaties door lokale ondernemers en organisaties uitgevoerd. 
 
Fotograaf: Cees Schilthuizen

Lees meer over:

VNG economie bruynzeelcomplex
Deel dit bericht met je vrienden!