maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Jacqueline van den Bergh loopt stage bij Dolfijngroep van Trivium-Lindenhof

26 mei 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT -  Op donderdagmiddag 22 mei 2014 liep Jacqueline van den Bergh (PvdA raadslid) stage in de Dolfijngroep van Trivium-Lindenhof. De Dolfijngroep is er voor dagbehandeling aan kinderen van 0 - 7 jaar met ernstige en complexe gedrags- en/of ontwikkelingsproblemen en aan hun ouders. Er is een multidisciplinair team. De kinderen komen er gemiddeld 2-3 dagen per week van 8.45-15.00 uur.

Bij jonge kinderen is een goede diagnose van groot belang om snel te kunnen bijsturen, zodat veel kinderen naar het reguliere basisonderwijs kunnen. Hier kunnen zij nog een tijd speciale begeleiding krijgen van Trivium-Lindenhof, omdat dit op het gewone basisonderwijs ontbreekt.

Jacqueline legt uit: ”In de Dolfijngroep waarin ik zat, zijn de kinderen veelal geindiceerd met het Autisme Spectrum Stoornis. Deze kinderen zijn snel afgeleid, en kunnen te veel prikkels niet hebben.

Het stellen van grenzen is zeer belangrijk voor deze kinderen. Een duidelijke en vaste structuur geeft rust, zodat de kinderen zich goed kunnen concentreren, kunnen spelen en leren. Men visualiseert veel (met plaatjes en foto's), zodat de kinderen het dagprogramma goed kunnen volgen. In de klas zelf hangt niet veel aan de muur, om de omgeving prikkelarm te houden.

Ook is er een buitenspeelplaats en omdat het zonnig weer was, mochten de kinderen wat langer buitenspelen. Maar niet te lang, want er is een vast dagprogramma waar strak aan gehouden wordt.

Er was een meisje jarig. Haar moeder kwam, en in de kring werd haar verjaardag rustig gevierd. De begeleidster speelde gitaar en er werden liedjes gezonden. Bijzonder vond ik dat de kinderen heel rustig waren en ingetogen en vrolijk meezongen.

De kinderen verblijven er maximaal 1 jaar, op indicatie. Daarna gaan ze naar het reguliere basisonderwijs (met of zonder extra begeleiding), of naar het speciaal onderwijs.

Belangrijker wordt de ambulante coaching en het Familie Netwerk Beraad. Daarin wordt met familie en netwerk eromheen gekeken naar wat de familie met de kennissen zelf kan doen, samen met de hulpverlening”, aldus Jacqueline van ben Bergh.

Op de foto v.l.n.r.: Jacqueline van den Bergh, Dorien Baars en Connie Buitendijk.

Lees meer over:

autisme Trivium
Deel dit bericht met je vrienden!