donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Eén jaar meldpunt Roze in Blauw

7 mei 2014 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Het meldpunt Roze in Blauw van de politie-eenheid Rotterdam bestaat één jaar. Sinds 6 mei 2013 kunnen inwoners van Rotterdam, Dordrecht en omstreken bij dit meldpunt terecht wanneer zij slachtoffer zijn van discriminatie, bedreiging of mishandeling vanwege hun seksuele gerichtheid. Veertig meldingen kwamen afgelopen jaar via dit meldpunt binnen.

De binnengekomen meldingen gingen voornamelijk over bedreigingen, chantage, pesten en intimidatie. Deze zaken zijn opgepakt door het netwerk Roze in Blauw, het team achter het speciale meldpunt. Vaak in samenwerking met gemeente en diverse hulpinstanties.

Buiten het meldpunt om kwamen er het afgelopen jaar nog 128 meldingen binnen bij de politie-eenheid Rotterdam via de reguliere kanalen zoals 0900-8844 en 112. "Veel slachtoffers bellen 0900-8844 of stappen op hun eigen wijkagent af. Dat is natuurlijk prima. Toch hecht ik grote waarde aan het meldpunt.", licht Eenheidschef Frank Paauw toe. "Slachtoffers zijn soms bang om niet begrepen of niet serieus genomen te worden met een melding van discriminatie of een ander misdrijf. Met het meldpunt tonen wij aan dat wij de problematiek juist uiterst serieus nemen. Daarnaast waarborgt het Meldpunt dat de behandeling van meldingen wordt ondersteund door de juiste expertise."

Het meldpunt is onderdeel van het netwerk Roze in Blauw, een team politiemensen die de belangen behartigen van mensen die slachtoffer worden van incidenten omdat ze homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn. "De politiemensen die in het netwerk Roze in Blauw zitten, doen veel meer dan alleen het beheer van het meldpunt.", vertelt Frank Paauw. "Zij ondersteunen politiecollega’s die de aangifte van een dergelijke melding opnemen en de collega’s die het onderzoek draaien. Zo vergroten zij binnen de politie de expertise die er is op dit onderwerp. Ook geven zij voorlichting binnen de organisatie. En daar buiten."

De eenheid Rotterdam bestrijkt het gebied van Hoek van Holland tot Leerdam en van Lansingerland tot Goeree-Overflakkee. Het merendeel van de meldingen kwam uit Rotterdam, opvallend weinig uit Dordrecht en omgeving. "Het zou kunnen dat het meldpunt in de omgeving van Dordrecht minder bekend is. Dus daar gaan we wat aan doen.", verklaart Frank Paauw. "Aankomend jaar investeren we in deze bekendheid. Onder andere door aanwezig te zijn tijdens de Gay Pride in Dordrecht op 30 en 31 mei. Ook gaan politiemedewerkers van het netwerk bij scholen langs om samen met met jongeren in gesprek te gaan over homo- en biseksualiteit en transgenders. We zijn benieuwd hoe het staat met de tolerantie rond seksuele gerichtheid onder de jeugd."

Het meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar via 0800-7444477 of per email rozeinblauw@rijnmond.politie.nl.

Lees meer over:

meldpunt roze in blauw
Deel dit bericht met je vrienden!