maandag 6 december 2021

Alles over Dordrecht

Kleurrijk verbinder van Dordtenaren: Henk Bax

30 april 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Henk Bax werkt op de achtergrond van vele Dordtse clubs, verenigingen en vooral voor hun gezamenlijke activiteiten. Een bijna onzichtbare verbinder van officiële vieringen en herdenkingen in Hollands oudste stad zoals Koningsdag, 4 en 5 mei. Jan Wind heeft een bijzondere video van hem gemaakt. Klik op www.kleurrijkdordt.nl voor de video en u ziet en hoort meer.

Ford, scouting en de jonge mannen van Dordrecht
Ooit klom hij op van monteur tot directeur van de Ford-vestiging in Dordrecht-Zwijndrecht. Opgevoed, gepokt en gemazeld in de Christelijke Jonge Mannen Vereniging is hij daar vanaf zijn zestiende vrijwilliger in het club- en verenigingswerk. Hij organiseerde talloze kampen voor scouting. Werd later commissaris voor scoutinggroepen in de regio Papendrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam en Dordrecht.

Ervaringen uit beide werelden gebruikt hij om zijn leiderschap te ontwikkelen tot de fulltime netwerker die hij na zijn pensionering werd.

Voor daklozen, gevallenen en de Koning
Jarenlang was hij actief in het kerkelijk werk als ouderling en jeugdouderling. De laatste twintig jaar is hij diaken waarvan zeventien jaar als voorzitter van het Diaconaal Aandacht Centrum. Een vrijwilligersorganisatie voor de opvang van Dak- en thuislozen.  In 2010 stopte hij daarmee.

De meeste Dordtenaren kennen hem als voorzitter van het Centraal Comité Oranje dag. Naast Koningsdag organiseert dit comité ook de dodenherdenking op 4 mei op het Sumatraplein en de herdenking van 5 mei op de Essenhof.

Liefhebber van het oude Dordrecht
In 2015 stopt Henk als voorzitter van de historische vereniging Oud Dordrecht. Een groeiende vereniging die wat hem betreft meer jonge leden gaat tellen. Henk netwerkt als geen ander. Veel contacten heeft hij met archeologie en met monumentenzorg. Of met het Regionaal Archief en het Dordrechts Museum. Om deze officiële instanties te vertellen wat de leden van Oud Dordrecht van de gemeentelijke plannen vinden. Verder is hij lid van het historisch platform en het platform stedelijke herdenking.

Henk is een onvermoeibaar bestuurder. Met nauwe contacten met het Dordtse college. Langzamerhand bouwt Henk het een en ander af. Zo stopt hij binnenkort als voorzitter van Oud-Dordrecht en het Oranje Comité.

Mevrouw Bax bewaakt de balans
Henk is gelukkig getrouwd. Twee volwassen zoons zijn ‘het huis uit’.  Hij lijkt nu alle tijd van de wereld te hebben voor zijn drukke bestaan buiten de huisdeur. Maar schijn bedriegt: “Ik word wel gedoseerd door mijn vrouw: ‘Doe even een beetje rustig aan, ik ben er ook nog’ zegt mijn vrouw dan.”

Vroeger bestaat niet meer
De Christelijke Dordtse jonge mannen zijn hun vereniging al een tijdje kwijt. Maar niet de mooie erfenis van honderdvijftig jaar spaarzaam beheer. Vele clubs profiteerden jaren later nog van de giften. Zo kon Oranje-Wit voetbal, Jubal en Dio-turnen om de twee jaar een mooi bedrag op haar rekening bijschrijven. Wanneer het gebouw op de Burgemeester de Raadtsingel ooit verkocht zal worden gaat een deel van de opbrengst naar deze clubkassen. “Om nog meer goede daden te verrichten” volgens Henk.

Inspirerende ouders
“Mijn ouders inspireerden mij om clubwerk te doen” herinnert Henk zich.  “Ik kwam uit een christelijk gezin, ik maak geen onderscheid tussen christenen en anderen. Ieder heeft een eigen motief om vrijwilligerswerk te doen. Voor mij is het: ‘wanneer je anderen kunt helpen je dat ook moet doen’. Later kon ik mij ontwikkelen tot leidinggeven. Ik ben gevormd het verenigingsleven. Alle basisbegrippen die ik  daar leerde kon ik ook in mijn werk toepassen. Ik kan dit iedereen aanraden.”

Ooit probeerde Henk uit of hij zich in het werken met moeilijk opvoedbare jongens wilde bekwamen. Dat was hem een brug te ver. Als snel verruilde hij de Rekkense inrichting voor een loopbaan bij Ford.

Professionals of vrijwilligers?
Vrijwillig werken is niet vrijblijvend ergens aan mee doen. Toch is er verschil. Bij professionals kun je zeggen hoe het moet en hoe je het wilt hebben. Bij vrijwilligers bereik je eerder je grenzen van wat gevraagd kan en mag worden.

Afspraken bewaken
Ook bij Oud Dordrecht zijn er regels waar je je aan moet houden.  Henk: “Als een auteur zegt ‘Het is mijn boek’ dan mag dat best. Alleen als  je het uit wilt brengen onder de naam van de vereniging Oud Dordrecht, dan is het ons boek. En anders moet je gewoon een andere uitgever gaan zoeken. Daar ligt een grens, een verschil.”

Waakhond
Oud Dordrecht heeft een waakhondfunctie. Om te kijken wat er gebeurt met monumenten in de stad Dordrecht. Of dat er voldoende onderhoud wordt verricht aan wandtapijten die ooit door een particulier aan Dordrecht werden geschonken. Als je ziet dat die afspraken onvoldoende worden nagekomen moet je bij de overheid op een nette manier gaan protesteren.

April en mei drukste maanden
Eind april, begin mei. Dan staat Henk “Nog wel eens met zijn kop in de krant of op verschijnt hij op de lokale televisie. Maar daarna zakt het weer af hoor. Je moet niet al teveel in de belangstelling staan maar een beetje mag wel van mij.”

Vrijwilligers gevraagd
“Het is nu lastiger om vrijwilligers te krijgen. Omdat iedereen het inderdaad erg druk heeft. Zeker de mensen die een jong gezin hebben.  Die hebben veel om zich heen en die moeten overal opdraven en overal voor zorgen en dat maakt het ze moeilijk om een vrijwilligersfunctie te ambiëren.  Maar je moet ook waken dat je niet alleen maar mensen in Oud Dordrecht zijn van  boven de 60 jaar. Anders krijg je nooit vernieuwing en verandering in zo’n organisatie.”

Verbinden om samen door te kunnen
“Verbinden heeft een functie, wanneer we nu moeten bezuinigen moeten organisaties elkaar vinden. Samen kun je het beter voor minder geld. Daar ligt de toekomst.”

Bron: Jan Wind, Fotograaf en auteur.

Deel dit bericht met je vrienden!