zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

‘Oud geld’ is de winnaar van de DordtShorts bokaal

3 april 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het team ‘Oud geld’ is de winnaar van de DordtShorts bokaal. Elf teams startten afgelopen december met de filmcompetitie van Short4Dordt. Iedere ronde koos de jury en het publiek welke teams doorgingen naar de volgende ronde en vielen er teams af. Uiteindelijk bereikten drie teams de finale: Flying pinguin productions, Team lionsa en Oud geld. Gisteravond koos de jury in the Movies het team ‘Oud geld’ tot winnaar van DordtShorts.
 
De jury heeft de filmmakers Mitchell Molenaar en Peter Baerveldt van Oud geld de hoofdprijs uitgereikt omdat zij vijf rondes lang een hoge kwaliteit hebben laten zien. Volgens de jury verstaat Oud geld de kunst van het filmmaken. De beeldvoering is goed, technisch zit het goed in elkaar en het lukte ze om iedere ronde een goed verhaal in de vier minuten te stoppen.
 
De jury benadrukt dat Oud geld niet de enige talentvolle deelnemers van DordtsShorts zijn. De juryleden Bea de Visser, Klaas Arie Westland en Jaap Diepenbrugge hebben met plezier naar de films gekeken en concluderen dat in Dordrecht veel filmtalent rondloopt. Ze vinden het vooral goed om te zien dat bij veel films het plezier van het maken van het scherm afspat.
 
Naast De DordtShorts bokaal voor het beste team heeft de jury de film ‘hou je adem in’ van Buiten gewoon beloond met de prijs voor beste film. Team Lionsa heeft met 1332 publieksstemmen de publieksprijs gewonnen.
 
Short4Dordt kijkt tevreden terug op een geslaagde eerste editie van DordtShorts met veel mooie films, talentvolle filmers en een geslaagde finaleavond.

Echter kijkt niet iedereen terug op een goede avond.

Zo geeft Brigitte Diebels aan:

"De finale van Dordt Shorts gisterenavond was een deceptie. Menig filmpje werd getoond tijdens de anderhalf uur durende finale van deze filmwedstrijd.
Zeker, er kwam behoorlijk wat talent voorbij. Creatieve filmers die op geheel eigen wijze een opdracht hadden geļnterpreteerd. Valt niks over te zeggen. Dat er ontkiemend talent in het filmwereldje aanwezig is valt ook niet te ontkennen.
Waarom dan toch sprake van een deceptie?

Al vrij snel aan het begin van deze avond bleek het driekoppige juryteam eenduidig eenzelfde soort humor te hanteren. Bij getoonde fragmenten, waar bij mij de haren overeind gingen staan, vond het juryteam het fragment of de shot kennelijk erg hilarisch. Regelmatig hoorde ik iemand van het team lachen om iets zeer onbenulligs. Nu zal de oplettende lezer vast vinden dat ik een kniesoor ben, maar in dit geval ligt het iets genuanceerder. De kennelijk lachwekkende shots zouden voor een jong publiek misschien heel grappig zijn, maar voor de doelgroep in de zaal kon ik dit niet begrijpen. Kom op zeg een slecht geļmiteerde Theo en Thea figuur, daar vind ik niks grappigs aan.
Feit is natuurlijk dat net als met elke andere vorm van kunst een film een zeer persoonlijk iets is. Wat het hele verhaal zo wrang maakt is het feit dat de juryleden TE veel op één lijn zaten.

Elke ronde werden teams naar voren gehaald en deze kregen een deskundige mening van de juryleden. Het kan er bij mij niet in dat een film, waarbij je eerst twee minuten naar hetzelfde hoofd zit te kijken en daarna alleen maar aftiteling te zien krijgt, zoveel lof krijgt dat zelfs de filmmaker er helemaal niets van snapte. Natuurlijk moet je “out of the box” denken, maar sorry dit ging echt nergens over.
Volgende punt van mijn deceptie. Een filmwedstrijd gaat naast het creatieve aspect toch ook over goed beeld en geluid materiaal (lijkt mij). Ik ga niet elke film afkraken, want dat zou niet terecht zijn. Maar bij veel nominaties was het beeld dermate slecht, dat ik even dacht dat ik het geheel niet goed had begrepen. Om maar niet te spreken over het geluid. Nu vind ik als leek dat een filmwedstrijd naast de inhoud toch ook kwalitatief goed moet zijn. Niet dus!
Laatste punt. Het was heel jammer dat in de laatste ronde; het beste team, de filmmakers niet naar voren werden geroepen terwijl dit in de vorige rondes wel werd gedaan. Hierdoor kregen niet alle teams de al dan niet verdiende credits van de jury. Het gevoel dat er een soort “vriendjespolitiek” spelletje is gespeeld werd hierdoor alleen maar benadrukt. Het uiteindelijk winnende team bleek ook een goede bekende van de jury.

Er was aan het begin van deze filmwedstrijd eigenlijk al duidelijk wie er zou gaan winnen, en dat kan toch niet de bedoeling van de organisatoren zijn geweest!" Aldus Brigitte Diebels.
 

 

Zie ook:

Lees meer over:

film filmfestival oud geld
Deel dit bericht met je vrienden!