Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Meer dan zevenhonderd jaar oude munten uit Dordrecht in Berkhout gevonden

29 maart 2014

DORDRECHT -   De status van Dordrecht als oudste stad van het vroegere graafschap Holland is weer eens bevestigd. Bij opgravingen in Berkhout in Noord Holland zijn zilveren munten uit de tijd van Floris V gevonden. Archeologie West-Friesland spreekt van zeer zeldzame vondsten. Het gaat om in Dordrecht geslagen zilverlingen, zo is meegedeeld. Volgens het Noordhollands dagblad zijn die nog nooit eerder bij archeologisch onderzoek aangetroffen in deze regio.

In Dordrecht werden eeuwenlang munten geslagen. Bij de goudvondst in het Zeeuwse Serooskerken in 1965 werden ook munten uit Dordrecht gevonden. Graaf Floris V was echter van een nog oudere periode en meer dan zevenhonderd jaar geleden.

In 2020 viert en herdenkt Dordrecht achthonderd jaar stad. Met de vondst van munten ver weg is weer de status van Dordrecht als belangrijke handelsstad in de Noorderlijke Nederlanden bevestigd.

De gevonden munt uit Dordrecht is een zogeheten geslagen ‘sterling’ van Floris V in de periode tussen 1266 en 1296.

Lees meer over:

berkhout munten
Deel dit bericht met je vrienden!