Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Eindelijk toelichting over oude Postkantoor en de schaduw daarvan op Bagijnhof Dordrecht

22 maart 2014

DORDRECHT - Wethouder Jasper Mos (VVD) laat het per twitter weten: Dordtenaren kunnen nu lezen over het verhaal van het oude postkantoor dat in 1975 werd gesloopt. Het geheugen kan nu worden gevoed.

Dat blijft in Dordrecht een open zenuw, want Amsterdam wist wel een andere functie te vinden voor het postkantoor achter het paleis op de Dam.. De rubriek ZIJDELINGS in dagblad de Dordtenaar noemde het oude Postkantoor als symbool van wat ooit was circa dertig keer. Daarom ook wilden mensen de herinnering echt terug.

Kunstenaar Theun Okkerse lanceerde in 2004 (!) al het idee om de herinnering aan het oude postkantoor in het straatbeeld terug te brengen, een eeuw nadat het werd gebouwd. De Dordtenaar bracht dat als nieuws, maar de politiek pakte het niet op.

Samen met Jaap Bouman van Dordt Eigenaardig begon hij na 2010 een actie om het postkantoor bij de aanleg van nieuwe bestrating op het Bagijnhof niet te vergeten. Na veel politiek debat lukte dat toch, maar toen kon niemand kennis maken aan het Bagijnhof met het verhaal van het oude Postkantoor. Dat is nu eindelijk, eindelijk wel te lezen, zodat de schaduw in de stenen van het Bagijnhof beter kan worden begrepen.

Het oude Postkantoor en het oude gymnasium vielen in de jaren zevenrig onder de slopershamer, alhoewel Dordrecht toen een comité Stop Sloop had. Mensen van toen maakten na 2010 ook een debat in de stad los - bekend als Stadsberaad - om te kijken hoe sloop ook kon worden voorkomen. Eline van der Vorm, die vanaf 27 maart 2014 als gemeenteraadslid in de voetsporen treedt van haar overleden vader Jens van der Vorm - heeft aangekondigd de vinger aan de pols te houden om de stad te blijven behouden voor de toekomst. 

Bericht van:

asper Mos

@JasperMos

Wethouder Economische Zaken, Grondbedrijf, Cultuur, Verkeer en Vervoer in Dordrecht. VVD-lijsttrekker gemeenteraadsverkiezingen 2014

Achterom/Bagijnhof: het oude postkantoor #Dordrecht herleeft,nu met uitleg bij 'de schaduw' :) http://twitpic.com/dz2v85

 

Lees meer over:

oude postkantoor Jasper Mos
Deel dit bericht met je vrienden!