Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Kees Klok:

21 maart 2014

DORDRECHT - Wakker worden op een koude, gure, grijze, druipnatte regenmorgen na een zonovergoten middag met vrienden op het terras van poffertjessalon Visser, went nooit. Je kunt een record aan mooie dagen hebben, maar één dag snertweer doet het genot ogenblikkelijk vergeten. Je hoeft geen azijndrinker te zijn om op zo'n ochtend in je werkkamer te zitten somberen. Wie waarschijnlijk ook zitten te somberen zijn de fractieleden van de Dordtse PvdA en VVD, die een tik op de neus kregen bij de raadsverkiezingen.

Beter Voor Dordt is beloond voor het bestuur van de afgelopen vier jaar en opnieuw de reus in de raad. De VVD niet, hoewel die toch met BVD en het CDA in de Dordtse coalitie zaten. Daar zal het landelijk beleid van de VVD-PvdA regering wel debet aan zijn, zoals dat ook een rol moet hebben gespeeld bij de teruggang van de sociaal-democraten, ooit oppermachtig in het 'rooie' Dordrecht. Aan Cor van Verk zal het niet hebben gelegen. Geen vlotte, maar wel een sympathieke spreker. De dames WEK, die ooit wegliepen uit de fractie van BVD om daarna wat ongeleid te roeptoeteren in de raad, zijn verdwenen 'in de mist der mensen,' zoals de schrijver L.H. Wiener dat uitdrukt.

Iedereen verwachtte een goed resultaat voor BVD, maar hoe goed, dat was aanvankelijk nog wat ongewis. Daarom was het behalve gezellig ook een beetje spannend in het stadhuis. Het leek de grote wereld wel. Op het Stadhuisplein een bus met een flinke schotelantenne van de media en een paar types van Toezicht om onwelkome schutters af te schrikken.

Bij de ingang kreeg iedereen van achttien jaar of ouder een stempel op de hand en werd zo alcoholwaardig verklaard, maar de biertap mocht pas om tien uur open. Nu kwam ik vooral uit hoofde van mijn functie als Dordts schrijver en minder voor de drank, want onder mijn eigen trap staat ook genoeg om het gezellig te maken, maar het was wel een beetje doorslaan naar de bedillerige kant, iets waar ik nogal gevoelig voor ben. Dat burgemeester Brok wilde voorkomen dat zestien- of zeventienjarigen een wijntje kwamen drinken, zoals bij de nieuwjaarsreceptie, kan ik wel billijken, al ben ik faliekant tegen die drankwet, maar dit was een beetje mal. Je schenkt je gasten wel of je schenkt je gasten niet. In dat laatste geval ben je een slecht gastheer, maar dit terzijde.

De burgemeester en de mevrouw die hem inleidde zouden misschien even de tijd moeten nemen in een handboek voor onderwijzers te kijken hoe je een drukke klas stil krijgt. Daar is een eenvoudige truc voor, die ook altijd werkt bij een pratende menigte in een stadhuis. Dat voorkomt de lichte irritatie voor het bekendmaken van de uitslag, als de opgewonden massa nog even doorkletst. Ik wil die truc ook wel op het stadskantoor komen vertellen, maar dan met een glaasje erbij. Verder heb ik niets te klagen.

De sfeer was prima, over de uitslag wordt verschillend gedacht en we zullen snel weten of de nieuwe coalitie zo doorgaat, of dat er een partij bij komt. Tijdens de gezellige afterparty in de Crimpert Salm hield de SP, die alle reden tot vreugde heeft, zich ietwat afzijdig. Of dat ideologisch was bepaald of dat de SP'ers nog even moeten wennen aan hun nieuwe eendenbijt, weet ik niet. Achteraf vond ik het wachten op de uitslag van Zwijndrecht nog het spannendst. Zou het Perengenootschap Zwijndrechtse Waard, het sympathieke geesteskind van Wim van Pelt, het halen of niet? Helaas. Misschien heeft hij volgende keer meer succes met de Verenigde Fruit Combinatie Drechtsteden.

Deel dit bericht met je vrienden!