Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Herdenking start politieke loopbaan Gijs van Aardenne

17 maart 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Vanmiddag vond een herdenking plaats van het feit dat 50 jaar geleden de politieke carriere van Gijs van Aardenne in Dordrecht begon. De loopbaan van de latere minister Gijs van Aardenne begon namelijk op 17 maart 1964 in de gemeenteraad van Dordrecht.

Die datum, nu dus vijftig jaar geleden, valt één dag voor zijn geboortedag (18 maart) en twee dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Uiteraard is op veel plekken informatie te vinden over de laatste Dordtenaar, die minister werd. In Dordt wordt hij ook geeerd met de Gijs van Aardennezaal. Die monumentale ruimte was eens de vergaderzaal van de Kamer van Koophandel. Premier Mark Rutte schrijft voor de opening van de Van Aardennezaal een hartelijke brief aan zijn weduwe Marijke van Aardenne. Daarin werd de grote betekenis van de Dordtse Gijs met de kennis van nu onder woorden gebracht.

In 1994 moest hij een ministerpost, na zijn informateurschap, in verband met zijn ziekte laten lopen.

Van Aardenne was de zoon van de chirurg Michiel Vredenrijk van Aardenne en Wilhelmina Petronella Heykoop. Hij bezocht eerst de lagere school in Rotterdam en daarna ging hij naar het Erasmiaans Gymnasium. Vervolgens studeerde hij wiskunde en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit van Leiden.

Van Aardenne werd in 1964 voor de VVD lid van de gemeenteraad van Dordrecht en zou dat tot 1977 blijven. Van 1970 tot 1972 was hij wethouder van Dordrecht. In 1971 werd hij gekozen in de Tweede Kamer, waar hij zich vooral bezig hield met Sociale Zaken, Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken. Ook was hij een tijdlang financieel woordvoerder van de VVD-fractie. In 1977 werd hij minister van Economische Zaken in het eerste kabinet Van Agt. Tijdens zijn eerste periode als minister had hij vooral te maken met de problematiek van kernenergie en de grote problemen in de scheepsbouw. Na de verkiezingen van 1981 was hij opnieuw, zij het kort, Kamerlid. In het eerste kabinet Lubbers vervulde hij opnieuw het ministerschap van economische zaken en was daarnaast vicepremier.

Foto: Hans Berrevoets.

Zie ook:

Lees meer over:

50 jaar Gijs van Aardenne
Deel dit bericht met je vrienden!