Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Gemeenteraadsverkiezingen Dordrecht 2014 zijn persoonlijker getint dan vroeger

13 maart 2014

DORDRECHT – In Zuid-Limburg is het gebruikelijk, dat haast aan elke lantaarnpaal een voorkeursactie zichtbaar is voor een kandidaat. Die persoonlijke campagne neemt in Dordrecht ook toe. Vroger betaalden ledenvergaderingen de volgorde van de lijst en zo kwam je in aanmerking bij succes voor de lijst voor een zetel in de gemeenteraad.  Alleen de eerste vrouw op de lijst kon vaak rekenen op meer stemmen.

Voorkerusacties zijn er nu in soorten en maten:

John van der Net begon als nummer zeven van lijst 3 (VVD) al in november 2013 met zijn campagne. Gisteren sierde Jacqueline van den Berg van de PvdA lijst 2 de voorpagina van de Stem van Dordt.

Bij het CDA zijn de eerste acht kandidaten op een persoonlijke affiche zichtbaar gemaakt. Bij Beter voor Dordt (BVD) wordt Jacqueline van Dongen genoemd en kwam ook even Martin Groeneweg langs.

De Verenigde Senioren Partij (VSP) claimt in Tony van Dam (77) een actief en betrokken jonge senior te hebben. Eerder bleek Rene van der Gijp op plek drie van de VSP graag zijn nicht Margret Stolk te willen aan bevelen.  Bij de VVD was ook de aandacht gevestigd op oud-wethouder Ferdinand J. van den oever, die als enige kandidaat niet in Dordrecht woont.

Zittend Groen Links raadslid  Ahmet Karapinar, die op 13 staat, wordt in migrantenkringen genoemd. Daarmee schermen ook PvdA, CDA en BVD. Bij de locale partij BVD worden de drie wethouders extra in stelling gebracht. Zij hebben net als de wethouders van VVD en CDA een stemadvies gekregen van Herman Kersbergen in zijn column in de Stem van Dordt. Sommige partijen zetten nog in op de nummer laatst van de lijst: De zogeheten erelijstduwer.

Bij de ChristenUnie/SGP wordt in eigen kring gemaakt dat Rik van der Linden (op plek 1) van de ChristenUnie is en Bert Staat (op 2) van de SGP is. Zij treden ook op in de laatste bijeenkomst van deze combinatie dinsdagavond 18 maart in de Lutherse kerk. Wek Dordrecht brengt de twee raadsleden, die op 1 en 2 staan, ook telkens samen in beeld. Peter Heijkoop is mede lijsttrekker bij het CDA vanaf plek twee, alhoewel Bert van der Burgt als nummer 1 zichtbaar is aan lantaarn palen. Dat geldt ook voor de politiek voorman van Beter voor Dordt (BVD). Piet Sleeking siert met een jeugdig ogende foto de lantaarnpalen in de stad.  D66 heeft de steun gekregen van het Dordtse kamerlid Gerard Schouw, die zichtbaar de campagne ondersteunt van Nelleke de Smoker – van Andel.  D66 had ook in de verkiezingskraam het jongste partijlid staan van 13 jaar, die de partij in een filmpje aanprijst.

Sommige kandidaten hebben ook hun foto in de tuin gezet. Zo is in Dubbeldamse kring Maarten Burggraaf zichtbaar, de nummer 3 van de VVD.  Kees Rovers van het CDA heeft dat in Crabbehof gedaan.

Opmerkelijk is ook dat de VSP lijstnummer tien heeft gekregen. Normaal gesproken worden de nummers toegwezen op basis van het aantal raadsleden dat meetekent voor een nummer. Zodoende is BVD nu lijst 1. Dat nummer was tot 2010 vast in handen van de PvdA. Peter Pulk,nummer 3 van de PvdA, deelt enthousiast affiches uit met zijn foto erop. Mary Ruisch (lijsttrekker 2010) staat als lijstduwer bij GroenLinks. Jan Willem van Dongen (eens voor D66 in Dordtse raad) heeft die plek voor D66 lijst 7. 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!