Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Partijen tekenen voor krachtige impuls werkgelegenheid Drechtsteden

13 maart 2014 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Woensdag 12 maart 2014 heeft wethouder Bert van de Burgt, portefeuillehouder arbeidsmarkt beleid voor de gemeente Dordrecht en de regio Drechtsteden, een samenwerkings verklaring ondertekend met regionale bouwbedrijven, opleidingsbedrijven, landelijke brancheorganisaties en de Sociale Dienst Drechtsteden / Baanbrekend.

Door de ondertekening vervolgens te bevestigen aan een steiger, werd symbolisch gemaakt dat de sectoraanpak Bouw & Infra Drechtsteden ‘in de steigers staat’.

De ondertekening van de ambitieuze samenwerkingsverklaring vond plaats in de toepasselijke opleidingsruimte van Bouwmensen Zuid-Holland Zuid in Dordrecht aan de MH Trompweg 229. Bouwmensen is een coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidings¬bedrijven.

Krachten bundelen
In de verklaring geven de betrokken partijen aan de ambitie te hebben voor de korte en lange termijn de krachten te bundelen om nieuwe instroom van vakbekwaam personeel in de sector te bevorderen en de huidige werknemers te ondersteunen bij hun duurzame inzetbaarheid. Hiermee willen ze voor de komende twee jaar een krachtige impuls geven aan de sector Bouw en Infra in de Drechtsteden.

Concreet willen de partijen onder meer 200 BOL- en BBL-trajecten (Beroepsondersteunende en Beroepsbegeleidende Leerweg) per jaar beschikbaar stellen. Daarnaast moeten 50 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden geplaatst en 20 mensen met een arbeidshandicap. Nog eens 50 mensen moeten een plaats krijgen in een arbeidspool. Totaal staat de ambitie voor de Drechtsteden op 320 plaatsingen. Gelet op de landelijk afgesproken ambitie, nemen de Drechtsteden 10% van de totale opgave voor de Nederlandse bouwsector voor zijn rekening.

Knelpunten arbeidsmarkt
Vorig jaar nodigde minister Asscher alle sectoren in Nederland uit met plannen te komen om knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Eind januari 2014 werd het plan van de sector Bouw- en Infra als eerste goedgekeurd. Deze sector verplicht zich om in de komende periode 2.500 leerwerkbanen voor jongeren te creëren en 500 arbeidsplaatsen voor mensen met een arbeidshandicap. Het ministerie heeft hiervoor 60 miljoen euro beschikbaar gesteld. De sector zelf investeert ook 60 miljoen. In de Drechtsteden is de uitnodiging van minister Asscher voortvarend opgepakt.

Deelnemers
De partijen die de verklaring mede hebben ondertekend zijn de volgende:
Gemeente Dordrecht, Drechtsteden, Sociale Dienst Drechtsteden, Baanbrekend, Aannemersfederatie Nederland, BGA-Nederland, ROC Da Vinci College, Bouwmensen Zuid-Holland Zuid, Installatiewerk Zuid-Holland, Schilderscool Dordrecht, SPG Infra Vakopleidingen, opleidingsbedrijf VSB, Bouwteam Dordrecht, Groenendijk PGN Bouw, Heijmans Vastgoed West, Pullen Bouw Dordrecht, Vorm Bouw, Van Wijnen West B.V.
Andere geïnteresseerde partijen binnen de sector Bouw & Infra en opererend binnen De Drechtsteden kunnen zich aansluiten bij de aanpak.

Initiatief
Het initiatief voor de aanpak komt voort uit het programma Arbeidsmarktbeleid van de gemeente Dordrecht. Het regionale actieprogramma richt zich op het verbeteren van de werking van de arbeidsmarkt binnen De Drechtsteden.

Lees meer over:

trompweg arbeidsmarktbeleid bbl
Deel dit bericht met je vrienden!