Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

Politieke carrière oud-minister Gijs van Aardenne begon 50 jaar terug in Dordrecht

12 maart 2014

DORDRECHT - VVD Dordrecht zal op 17 maart stilstaan bij de inzet van Gijs van Aardenne als gemeenteraadslid en wethouder voor Dordrecht tussen 1964 en 1977. Het is dan exact 50 jaar geleden dat hij begon als raadslid voor de VVD. Daarna is hij Tweede Kamerlid, minister van Economische Zaken en vice-premier geweest. Gijs van Aardenne is de laatste Dordtse politicus die een ministerpost heeft bekleed. Eenieder is maandag 17 maart vanaf 15:30 uur welkom in lunchroom ‘Den Witten Haen’ aan de Groenmarkt. Journalist Hans Berrevoets - die betrokken is bij stedelijke herdenkingen - zal anekdotes over de Dordtse periode van Gijs van Aardenne presenteren.

VVD wethouder en lijsttrekker Jasper Mos zal een presentatie geven over de liberale inzet in Dordrecht. Maarten Burggraaf, kandidaat raadslid voor de VVD, grijpt deze gelegenheid aan als startpunt voor het schrijven van een biografie over Gijs van Aardenne en zal de opzet daarvan toelichten. Er is nog niet eerder een biografie over zijn leven verschenen.

Op 17 maart 1964, één dag voor zijn 34e verjaardag, begon Gijs van Aardenne zijn politieke carrière als raadslid voor de VVD in Dordrecht. Van 1970 - 1972 was hij wethouder. Van Aardenne was de tweede in rij van de inmiddels dertien wethouders van VVD huize die Dordrecht heeft gekend. In 1971 werd Van Aardenne gekozen als Tweede Kamerlid. Van Aardenne verliet de gemeenteraad in 1977 om minister te worden van Economische Zaken in het eerste kabinet Van Agt en daarna in het eerste kabinet Lubbers als vicepremier.

In 1986 verliet hij de politiek om vervolgens aan het eind van zijn leven als informateur nog een belangrijke bijdrage te leveren aan de vorming van het eerste kabinet paars. In 1995 overleed Gijs van Aardenne op 65-jarige leeftijd. Politiek generatiegenoot Hans Wiegel typeerde Van Aardenne als “Inventief, loyaal en goudeerlijk”.

Op vrijdag 4 februari 2011 is de vergaderzaal in "Den Witten Haen" reeds ter ere van zijn inzet voor Dordrecht en Nederland naar Gijs van Aardenne vernoemt. Voor de bijeenkomst van 17 maart aanstaande zijn onder andere alle oud VVD wethouders die Dordrecht heeft gekend uitgenodigd. Weduwe Marijke van Aardenne zal ook aanwezig zijn.
 

Deel dit bericht met je vrienden!