Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Marieke van Leeuwen geen stadsdichter meer van Dordrecht

10 maart 2014

DORDRECHT -  Marieke van Leeuwen beschouwt zich vanaf 1 maart 2014 niet meer als stadsdichter.

De gemeenteraad van Dordrecht benoemde haar in februari 2010 na een verkiezing tussen een aantal (dichters) kandidaten. De benoeming was voor vier jaar (2010-2014). Marieke gaf met haar gedichten een kleuring aan Dordrecht, mensen en gebeurtenissen. In de loop van 2009 werd al gezocht naar een stadsdichter. De verwachting is dat pas na de gemeenteraadsverkiezingen er meer duidelijkheid komt rond het instituut stadsdichter.

Voor Marieke van Leeuwen was Jan Eijkelboom stadsdichter, maar hij overleed in 2008. Ook C.Buddingh'had deze status, maar toen was het geen formele benoeming.

Historie
De eerste stad met een stadsdichter was Venlo, waar op 1 januari 1993 Emma Crebolder voor de periode van een jaar als stadsdichter werd aangesteld. In Venlo kreeg haar stadsdichterschap in 1994 geen vervolg.

Acht jaar en twee maanden later volgde de tweede stad, Dordrecht. Daar werd op 3 maart 2001, twee dagen na zijn 75e verjaardag, Jan Eijkelboom als officieel stadsdichter door het College van B & W benoemd. Hem werd tevens gevraagd een adviserende rol te spelen in het opzetten van het gemeentelijke letterenbeleid. Eijkelboom werd voor het leven aangesteld. Hij overleed op 27 februari 2008. 3 oktober 2009 werd Marieke van Leeuwen uit vier kandidaten gekozen als de nieuwe stadsdichter. Zij is acteur, regisseur en dichter en heeft een eigen vestzaktheater Theater 450 aan de Voorstraat te Dordrecht.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!