Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Mooie medaille-oogst voor Dordtse kunstrijdsters

10 maart 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Brons en Zilver voor Sophie Bijkerk en Kyarha van Tiel in Challenge Cup 2014. Kyarha van Tiel gaf afgelopen week in Den Haag tijden de Challenge Cup 2014 haar visitekaartje af  door in de categorie Advanced Novice  (18 deelneemsters) zowel na de korte als de lange kür op de tweede plaats te eindigen. Hiermee heeft ze duidelijk laten zien dat Nederland internationaal weer gaat mee tellen.

De 13-jarige Kyarha gaf aan deze podiumplek “heel gaaf”  te vinden. Hoewel Kyarha van Tiel in Nederland één van de weinigen is die meerdere drievoudige sprongen beheerst, had ze niet verwacht dat ze internationaal ook zo goed zou scoren laat staan het podium zou halen.

De rijdster van Kunstrijvereniging De Drechtsteden Dordrecht was behoorlijk onder de indruk van de gouden medaillewinnares de Japanse Wakabi Higuchi en realiseert zich dat ze heel hard zal moeten werken om haar bij te houden.

De scholiere van het Thorbecke College in Rotterdam zal daar  meer dan haar best voor gaan doen want Kyarha heeft een doel nl naar de Olympische Spelen gaan.  Zij droomt al een beetje van 2018 maar anders in 2022. Om hier te komen zal zij haar triples vaster moeten gaan springen en nog meer technische aspecten trainen.

Brons voor Sophie Bijkerk  in Challenge Cup 2014
In de categorie Basic Novice A  eindigde Sophie Bijkerk (11) uit Barendrecht in een internationaal  veld van 10 rijdsters als beste Nederlandse op de 3e plaats. Deze jonge rijdster van Kunstrijvereniging de Drechtsteden was zelf niet geheel  tevreden over haar optreden maar is super enthousiast over de ervaring van de deelname aan de Challenge Cup en gaf aan dit als een hoogtepunt in het wedstrijdseizoen aan te merken.  In deze wedstrijd kon Sophie zich meten  met de internationale rijdsters en liet zien dat zij zeker niet onderaan eindigt.

Juniore Niki Wories beste Nederlandse :
De 17-jarige Niki , die op het ONK 2014  in de categorie senioren net na de  kersverse Nederlands Kampioene op de 2e plaats eindigde kwam op de Challenge Cup uit in de categorie Junioren.  De Challenge Cup stond voor Niki niet zozeer in het teken van een hoge klassering in het algemeen klassement maar in het behalen voor de technische score (35 punten) voor  deelname aan het wereldkampioenschap Junioren.
Door het mislukken van geplande sprongen en een score van 31,62 punten bleef dit doel buiten bereik. Het was de druk van de laatste kans die het liet mislukken volgens de teleurgestelde rijdster na afloop. Niki eindigde wel als beste Nederlandse op de 9e plaats.

Coaches:
Niki, Kyarha en Sophie  trainen  bij het trainersteam van Astrid Tammeling-Winkelman in Dordrecht Niki is opgenomen in de kernploeg en Sophie en Kyarha zijn opgenomen in Jong Oranje van de KNSB. De drie rijdsters maken  deel uit van het talententeam van de Stichting Kunstrijden.
Een aantal weken per jaar trainen de toptalenten tijdens de DDD-Esal/Multicare week  op de Dordtse Sportboulevard  en het SKN trainingskamp  bij de Canadese topcoaches  Manon Perron.

Lees meer over:

schaatsen kunstrijden
Deel dit bericht met je vrienden!