Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

ChristenUnie/SGP: "Huisraadbank en kledingbank: goede initiatieven tegen nieuwe armoede"

10 maart 2014

DORDRECHT - "De gevolgen van de jarenlange economische crisis zijn merkbaar in Dordrecht. Het aantal mensen wat in financiële problemen komt neemt toe". Dat constateren de huisraadbank en kledingbank in Dordrecht. ChristenUnie/SGP bracht vrijdag een bezoek aan deze maatschappelijke initiatieven: “Dit zijn prachtige initiatieven vanuit de kerken en samenleving om iets te doen aan deze nood.”

Kracht van de maatschappij
De huisraadbank is nu ruim een jaar bezig, sinds februari 2013, en heeft 230 keer iemand of een gezin geholpen met een nieuwe inrichting. Nog 30 mensen wachten op nieuwe huisraad. Het initiatief is ontstaan vanuit de evangelische gemeente Jozua, maar inmiddels doen veel Dordtse Kerken mee, onder het motto: “Armoede doet niet aan theologie.” De meubels zijn gratis voor mensen die het nodig hebben, daarvoor wordt gekeken naar inkomen.

Coordinator Riet van der Werf: “We werken samen met onder andere allerlei het platform dak- en thuislozen, de sociale dienst en het diaconaal platform. De huisraad wordt ook gratis aangeboden. Het gaat vooral om een basisinrichting: een bed, tafel, stoelen, bank, koelkast en bijvoorbeeld een kookplaat. Bij de huisraadbank werken allemaal vrijwilligers, de bus is mede betaald door een gift van het Oranjefonds. Om de onkosten van ophalen en brengen van de meubels te dekken wordt binnenkort aan de Reeweg een winkel geopend waar mensen ook spullen kunnen kopen.

Jongeren aan goede kleren helpen
De kledingbank is opgericht om vooral kinderen te helpen van ouders die in de armoede terecht zijn gekomen. In het afgelopen winterseizoen is 300 keer een beroep gedaan op de kledingbank en zijn 501 kinderen geholpen. De kleding wordt door allerlei mensen naar de kledingbank gebracht en vervolgens mogen mensen die in aanmerking komen gratis een drietal sets meenemen. Momenteel is nog veel behoefte aan kinderkleding. Ook wordt gestart met het aanbieden van sierraden en verzorgingsproducten, de kledingbank roept mensen om daarmee te helpen door sierraden en verzorgingsproducten te brengen.

De kledingbank is net verhuisd naar een nieuw pand, omdat het oude pand veel te klein werd. Er zijn nog wel wat opstartproblemen, zo is het parkeren erg lastig, terwijl mensen die kleding komen brengen wel ergens moeten kunnen staan. Ook zijn er nu meer vrijwilligers nodig, dus zoekt de kledingbank nog nieuwe vrijwilligers. Een nieuwe ontwikkeling is dat er één loket komt voor de voedselbank, kledingbank en huisraadbank. “Dat maakt het allemaal makkelijker, voor ons en voor de mensen die hier aankloppen.”

Toename van armoede
Zowel de huisraadbank als de kledingbank zien een toename van de armoede. Ook veel zogenaamde nieuwe armoede. Nelie de Haan, voorzitter van de kledingbank: “Er komen hier zzp-ers die een jaar terug nog zelf kleding kwamen brengen. Die zitten nu zonder werk en kloppen aan voor kleding.

Het kan snel gaan, binnen drie maanden kun je vanuit een baan in de armoede terecht komen.” Het werkbezoek liet aan de ChristenUnie/SGP zien hoe belangrijk dit soort initiatieven zijn. Lijsttrekker Rik van der Linden: “De kerken in Dordrecht vervullen een belangrijke rol in de samenleving. Samen moeten we dit soort problemen aanpakken. De overheid kan niet alles oplossen, maar we moeten dit wel waar mogelijk stimuleren en ondersteunen.”

Lees meer over:

kledingbank huisraadbank
Deel dit bericht met je vrienden!