Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Jaap Burgerpark wordt op zaterdag 10 mei onthuld

10 maart 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De groene strook langs het spoor vanaf de Deetoshal in Crabbehof tot aan Zuidendijk wordt het Jaap Burgerpark.

Onder zijn naam komt te staan: Politicus | Minister van Staat. De gemeente heeft met deze naamgeving al ingestemd. Burger, die mede het kabinet Den Uyl mogelijk maakte, krijgt zo een naam in de openbare ruimte in Crabbehof nabij Joop. Kamerlid Vebrugh van het GPV in de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft een fiets- en wandelpad door het park gekregen in 2012.

Burger was een bekende Dordtenaar rond 1940.

Jaap Burger was ook een SDAP/PvdA politicus en de PvdA Dordrecht organiseert dan ook rondom de onthulling op zaterdagmiddag 10 mei a.s. een bijzonder programma van 13 - 17 uur, in de Deetoshal in Crabbehof.

Jaap Burger was advocaat in Dordrecht. Hij werd in 1943 Engelandvaarder om in Londen zijn onvrede te uiten over het gebrek aan ondersteuning door Radio Oranje. Door toedoen van Koningin Wilhelmina werd hij in 1944 als minister zonder portefeuille opgenomen in het tweede Kabinet-Gerbrandy. Een conflict met Gerbrandy over de naoorlogse berechting van 'foute' Nederlanders leidde tot zijn aftreden.

In 1945 was hij voor de SDAP lid van het Nood-parlement en vanaf 1952 als fractievoorzitter naast Drees de voornaamste PvdA-politicus. In 1955 en 1956 was hij succesvol informateur. In 1962 verliet hij de Tweede Kamer na kritiek op zijn politieke stijl. Hij werd daarna senator en in 1970 staatsraad. In 1971 was hij schaduw-minister van Defensie in het Schaduwkabinet-Den Uyl. Mede door zijn directe wijze van uitdrukken en doortastende optreden wist hij in 1973 een wig te drijven in het confessionele kamp en werd hij de architect van het Kabinet-Den Uyl. Vanaf 1975 was Burger minister van Staat.

Behalve PvdA-voorman was hij van 1949 tot 1967 voorzitter van de VARA.

In de beginjaren van WO II hield Jaap Burger een dagboek bij, hij deed dat in de vorm van brieven aan zijn neef Bram die in 1940 als stuurman van een olietanker gestationeerd was op Curaçao. Ondanks het risico van ontdekking van dit dagboek, en de gevolgen daarvan schrijft hij ook over zijn kritiek op de Duitse bezetter en de collaboratie door NSB-ers.

Op zaterdagmiddag 10 mei zullen delen uit dit dagboek worden voorgedragen door speciale gasten.

Ook zal er een tentoonstelling zijn over zijn leven.

Een concreet programma is in de maak, met o.a. DiEP, Platform Stedelijke Herdenking en PvdA. 

Na TopNaeff, Verbrugh, Charlotte van Praag is Burger een Dordtenaar die in de naamgeving  niet is vergeten. Dichter Jan Eijkelboom gaat ook nog een plechtigheid tegemoet, wanneer hij in de openare ruimte een plek krijgt op loopafstand van het Steegoversloot 58 waar hij ook lang woonde.

Lees meer over:

crabbehof deetoshal
Deel dit bericht met je vrienden!