Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Koning Willem-Alexander opent vandaag grootste kunstexpositie ooit in Dordrecht

4 maart 2014

Antoin Peeters van het RTL nieuws is al in het Dordrechts Museum gesignaleerd. Ook het NOS journaal heeft aangekondigd in Dordrecht te zijn voor de Koninklijke opening van een Koninklijke expositie.

Door Hans Berrevoets

DORDRECHT –  Het publiek is morgen (5 maart) vanaf tien uur zeven dagen in de week welkom in het Dordrechts Museum om de  door Koning Willem II verzamelde kunst te zien.  Of er net zoals in St. Petersburg in Rusland een half miljoen bezoekers op af komt, is nog de vraag. Dat zou een absoluut kunstrecord zijn voor de stad Dordrecht.  De landelijke media beginnen vandaag (4 maart) ook de expositie in Dordrecht te ontdekken. Volgens RTV Rijnmond (Thijs Blom) groeit ook in Belgie de belangstelling voor de expositie met ook Vlaamse schilders.

De Koning van nu opent vanmiddag in Dordrecht de grootste tentoonstelling ooit in de stad, die na 165 jaar Koninklijke kunst terug brengt in Nederland. 

Bijna twintig procent van wat Koning Willem II verzamelde en in 1850 op een veiling werd verkocht zal te zien zijn. Dat is voor Nederland ook een novum. Daarom wordt vanavond aandacht verwacht in het NOS journaal en RTL Nieuws voor de opening van de tentoonstelling, die kunst, geschiedenis en Koninklijk huis van toen anno 2014 haast weer tastbaar maakt. Ook landelijke kranten zullen deze week uitpakken met nieuws en achtergronden over de Koning en de Kunst.

Route

De route tussen de Augustijnenkerk en het museum werd maandag nog speciaal schoon gemaakt voor Koning Willem Alexander en anderen.

Ook de zogeheten gemeentelijke hondenpoepmotor rukte uit.  Het wegdek werd gecontroleerd, terwijl er overal feestelijke linten werden opgehangen. Ook bomen werden gecontroleerd en gevoed door extra aarde.

Het historische Hof, dat pas begin 2015 open gaat als een modern historisch museum, lag er begin deze week speciaal voor de Koning weer verzorgd  bij.  Hij was er in oktober 2001 nog met Maxima en komt er langs als de openingsplechtigheid in de Augustijnenkerk is afgerond.

Aan de Koninklijke expositie rond de verzameling van Koning Willem II is vijf jaar gewerkt en bijna twintig procent van zijn collectie is in de vorm van schilderijen en tekeningen voor het eerst na 1850 weer in Nederland te zien.

Trots

Dordrecht is daar trots op.  Museumdirecteur Peter Schoon zwaaide maandag tijdens een persconferentie met name zijn conservator Sander Paarlberg lof toe. Hij was ook verguld met de aanwezigheid van de directeur van het museum uit St. Petersburg, waarmee Dordrecht samenwerkt. 

De expositie in Rusland trok bijna een half miljoen toeschouwers. Directeur Schoon wilde zich echter wat betreft de bezoekers aantallen voor zijn stad, zich voorzichtig uitdrukken. ,,Ik reken in elk geval op 70.000 mensen.” 

In contacten  met de media liet hij ook doorschemeren dat na de opening door de Koning van nu meer leden in het museum worden verwacht van de Koninklijke familie.

EO’s programma Blauw Bloed noemde prinses Beatrix als eerste naam, want zij heeft een grote belangstelling voor cultuur en kunst.

Wethouder Jasper Mos vond dat de grootste expositie ooit in de stad ook de ambitie van Dordrecht laat zien. Mos wees op de combinatie van kunst en historie, terwijl er ook een koppeling is met de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk van Nederland.

De wethouder wees erop dat de stad nog meer te vieren heeft, zoals in 2020 achthonderd jaar stadsrechten. In lijvige boek voor de tentoonstelling werd nog teruggegrepen op schilder J.C. Schotel waarmee de kunstkoning toen hij de kroonprijs was in 1830 nog mogelijk contact heeft gehad in Dordrecht.

J.C. Schotel ontbreekt dan ook niet in de grootste tentoonstelling ooit in de stad, want de Kunstkoning hield zeker  van zeegezichten en van een marineschilder.

Nieuws eerder verschenen op Dordrecht.net:

DORDRECHT – Website als ‘extended museum’ met kunst, films en verhalen over koning Willem II. Liefhebbers van beroemde kunst en intrigerende verhalen rond het koningshuis kunnen in aanloop naar de opening van de tentoonstelling Willem II – Kunstkoning in het Dordrechts Museum alvast terecht op de speciale website WII-kunstkoning.nl. Dit zogeheten ‘extended museum’ biedt hoogtepunten uit de kunstcollectie, verhalen over de koning en zijn gezin en filmpjes van de Willem II Talks die eind vorig jaar in het museum plaatsvonden.

Een belangrijk deel van de befaamde kunstcollectie wordt voor het eerst in ruim 150 jaar weer bijeen gebracht en dinsdag 4 maart geopend door koning Willem-Alexander. Een dag later gaat de tentoonstelling open voor het publiek. In Sint Petersburg kwamen 460.000 bezoekers kijken en voor het Dordrechts Museum wordt het de grootste tentoonstelling in zijn geschiedenis.

Via WII-kunstkoning.nl kunnen bezoekers alvast warmdraaien. Schilderijen en tekeningen van Rembrandt, Leonardo da Vinci, Pieter Paul Rubens en andere beroemde meesters worden toegelicht. Met verhalen, tekeningen en foto’s van kunstattributen wordt het leven van de koning, die als prins de bijnaam held van Waterloo verwierf, geschetst. Ook dat van zijn vrouw Anna Paulowna, telg uit de Russische tsarenfamilie.

Sinds kort staan ook de filmpjes  van de Willem II Talks online. Diverse deskundigen vertelden vorig jaar december in het museum over de koning, zijn kunstcollectie, zijn gezin en andere wederwaardigheden over het koningshuis in die tijd.

Op kunstgebied gaat conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum in op enkele werken op de tentoonstelling, zoals het paneeltje ‘Maria met kind’ dat Bernard van Orley omstreeks 1520  vervaardigde en dat behalve van Willem II ook in bezit is geweest van keizer Karel V.

Van conservator Paul Rem van Paleis Het Loo hoort de digitale bezoeker dat de collectie van Willem II veel meer dan alleen schilderijen bevatte, zoals meubels, kasten en hoge kandelabers. De Dordtse wethouder Jasper Mos mag tenslotte vertellen over het bliksembezoek dat koning Willem II op donderdag 29 april 1841 bracht aan Dordrecht, toen hij per stoomboot afmeerde aan het Groothoofd. ,,Met deze tentoonstelling keert hij als het ware terug naar Dordrecht,” aldus Mos.

,,De filmpjes vormen een breed pallet aan geschiedenis en informatie over wie Willem II was en wie zijn vrouw Anna Paulowna was. Hoe de hofhouding in die tijd was en hoe hij zijn kunstcollectie bijeenbracht,’’ vertelt Iris Knapen van het Dordrechts Museum.

De filmpjes worden driftig verspreid via de speciale Facebookpagina over de tentoonstelling en worden ook op RTV Dordrecht uitgezonden. Via Facebook worden de bezoekers ook van de laatste nieuwtjes op het hoogte gehouden.

Verder roept het museum mensen die iets te vertellen of te melden hebben over Willem II op om hun bijdrage in te sturen naar de website. Na redactie wordt die dan op het extended museum gezet.

,,De website is voor bezoekers de ideale plek om zich voor te bereiden op de tentoonstelling en om hem daarna te volgen. Alle speciale aanbiedingen en arrangementen komen erop te staan,” zegt Sylvia van Aartsen van het Dordrechts Museum. ,,Ook is er straks een podcast te downloaden die mensen in 20 minuten tijd de wereld van Willem en Anna doeken doet. Een goede opmaat voor een bezoek aan de tentoonstelling!”
Voor meer informatie: www.WII-kunstkoning.nl
 

Zie ook:

Lees meer over:

dordrechts museum willem II
Deel dit bericht met je vrienden!