Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Alexander Pechtold doet kort verslag bij RTV Dordrecht van schoonmaakactie standbeeld Johan en Cornelis de Witt

2 maart 2014

DORDRECHT - D66 heeft zondagmiddag kort het standbeeld van de broers Johan en Cornelis de Witt op de Visbrug schoon gemaakt. Het Dordtse kamerlid van deze partij Gerard Schouw (48) werd door landelijk voorman Alexander Pechtold  aangemoedigd vooral goed zijn schoonmaakwerk te doen. Pechtold kon niet worden verleid om ook de borstel ter hand te nemen. 

Pechtold deed voor RTV Dordrecht (zie foto) kort verslag door de microfoon even af te pakken van verslaggever Ad van den Herik. Van den Herik beklom een beetje het standbeeld. Zo hielp Ad bij het schoonmaken Gerard Schouw kort een handje.

D66 had de schoonmaakactie om enkele redenen opgezet. De partij wilde een knipoog geven naar de komst van de Koning dinsdag om de expositie rond de Kunstkoning, Willem II, te openen. Dat gebeurt in het Dordrechts Museum. Nelleke de Smoker, de Dordtse lijsttrekker van D66, kreeg zo politieke steun in haar Dordtse campagne van landelijke kopstukken als Gerard Schouw en Alexander Pechtold.

Zij hoopt op 19 maart, bij de raadsverkiezingen, het verschil te kunnen maken. Piet Sleeking, de voorman van Beter voor Dordt (BVD), vindt dat de landelijke politici niets met de locale verkiezingen te maken hebben.

D66 gaf daarom de campagne een Dordtse tintje mee, door de stoet te laten beginnen bij de Grote Kerk. Journalist Hans Berrevoets, ook bekend van het Platform Stedelijke herdenking, was gevraagd historische accenten te zetten. 

Pechtold werd tijdens een wandeling door de Grote kerksbuurt bij huis nummer 25 gewezen op een steen in een gevel, die het geboortehuis van Johan de Witt markeert. De mogelijk eerste burger-president van Nederland zag daar in 1625 het levenslicht, zo wordt aangenomen. Het huis staat tussen kerk en stadhuis.

D66 Dordrecht liet vervolgens Pechtold met Schouw een locale winkel openen aan de Grote Kerksbuurt 8. Dat moet een plek zijn voor Dordtse D66-ontmoetingen tot aan de verkiezingen. Vroeger had Bert Stoop er nog zijn atelier. Hij maakte een vlaggenstok voor de Groene Draak, het Koninklijke schip van de Oranjefamilie.  De drie prinsjes stond nog in het hout te beitelen pakweg 35 jaar geleden.

De schoonmaakactie was van de broers De Witt – die pas in 1918 hun standbeeld in hun Dordrecht kregen – was vooral ludiek bedoeld. De partij had wel een trap had meegenomen om ook in de hoogte de broers De Witt wat schoon te maken. Het standbeeld weerstond met glans de D66 actie. Na tien minuten ging de D66 karavaan verder met het uitdelen van folders in hartje Dordrecht. Pechtold kreeg nog een kop koffie aan de Grote kerksbuurt 8, voordat hij verder ging op campagne tocht in Rotterdam.

 

Lees meer over:

kamerlid gerard schouw
Deel dit bericht met je vrienden!