donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Beroemd paard 'Wexy' weer verenigd met kunstcollectie Willem II

20 februari 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Een bijzonder opgezet rijdier uit Slag bij Waterloo wordt zaterdag 22 februari geplaatst in het Dordrechts Museum. Het beroemde paard 'Wexy', dat samen met zijn berijder (de latere  koning) Willem II gewond raakte tijdens de Slag bij Waterloo, wordt zaterdag 22 februari weer herenigd met de tentoonstelling over Willem II – 'Kunstkoning in het Dordrechts Museum'.
 
Het opgezette rijdier komt te staan in een zaal die speciaal gewijd is aan het heldhaftige optreden van Willem II als kroonprins en legeraanvoerder tijdens de Slag bij Waterloo en de Tiendaagse Veldtocht tegen het opstandige België.
 
Hoe Willem II aan de Ierse halfbloed 'Wexy' is gekomen, is niet bekend. Mogelijk reed hij al tijdens de Spaanse campagne op het paard, dat in ieder geval bij Waterloo diende. Tijdens die veldslag raakte behalve Willem II ook het paard gewond. De prins kreeg een musketkogel in zijn schouder, 'Wexy' een kogel in het linkerachterbeen.

Beiden overleefden de slag en 'Wexy' ging met pensioen op de stoeterij van de Prins bij het paleis in het Belgische Tervuren. Willem II liet zijn trouwe paard, nadat het op het op 38-jarige leeftijd was overleden, villen door Jacques Kets - de latere oprichter van de Antwerpse Zoo -, waarna de geprepareerde huid op een houten raamwerk werd vastgelijmd.

Daarna plaatste hij het bij zijn befaamde kunstcollectie in de Gotische zaal bij paleis Kneuterdijk, zoals onder meer uit de afbeeldingen van het interieur van Augustus Wijnantz. blijkt.

Nu in het Dordrechts Museum een belangrijk deel van de verloren kunstcollectie van Willem II voor het eerst weer tentoongesteld wordt, komt ook het paard naar Dordrecht. De afgelopen 160 jaar stond het in de in de Koninklijke Stallen en 'Wexy' heeft ook in de galerijzaal van paleis Noordeinde in Den Haag gestaan.
 
Het opgezette rijdier wordt zaterdag 22 februari in het Dordrechts Museum naar de ‘Waterloo zaal’ gereden en op zijn plaats gezet. Dit in aanwezigheid van Peter Schoon (directeur Dordrechts Museum) Sander Paarlberg (conservator Dordrechts Museum) en Claudia Hörster (conservator Koninklijk Huisarchief). 

Meer informatie: www.WII-kunstkoning.nl
 
Fotobijschrift: Het opgezette paard Wexy. Den Haag, Koninklijke Verzamelingen.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!