donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

CDA vrouwen ontbijten bij Aksa Moskee in Nieuw Krispijn

4 februari 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Vergeleken bij Istanbul is Dordrecht erg rustig. Dinsdagmorgen bezochten Inge Mous en Marianne Wamelink de Aksa Moskee in Nieuw Krispijn. Op uitnodiging van Sumeyye Seme, de vrouw van CDA raadslid Sahin Seme namen zij deel aan het uitgebreide ontbijt.

Ongeveer 60 vrouwen van voornamelijk Turkse afkomst,  bereiden ongeveer eens per maand de lekkerste gerechten, en betalen per persoon €3,- voor het gezamenlijke ontbijt. Dit bedrag wordt opzij gezet om te sparen voor een uitbreiding van de Moskee.

Er is dringend behoefte aan meer ruimte en de wens is om een verdieping op het gebouw te zetten. Daarvoor zijn nu echter nog onvoldoende financiën beschikbaar. De gemeenschap zoekt met elkaar naar creatieve oplossingen en een ieder draagt haar steentje bij.

Inge Mous vindt het heel belangrijk dat Nederlanders ongeacht afkomst, geloof of huidskleur met elkaar samenleven. Door samen te eten wordt het begrip voor elkaar vergroot en angst voor het onbekende weggenomen. Dat blijkt ook uit de gesprekken met Sumeyye en de andere vrouwen. Een aanzienlijke groep Turkse vrouwen kunnen niet goed Nederlands spreken, lezen en schrijven.

Taalonderwijs is voor ons heel gewoon, maar velen van hen kunnen ook niet lezen en schrijven in hun eigen taal. Voor hen is het dubbel moeilijk om Nederlands te leren. Marianne Wamelink waardeert het feit dat er ook een aantal jonge meiden aanwezig zijn. Goede familieverhoudingen zijn belangrijk. De meesten zitten op dit tijdstip natuurlijk op school, maar de jongeren hebben in de moskee hun eigen jeugdgroep.

Dat Dordrecht toch niet kan tippen aan Turkeye blijkt uit het gesprek met een Turkse vrouw die voor het eerst in haar leven een aantal weken in Dordrecht logeert. Zij woont in Istanbul en mist het drukke verkeer. Amsterdam komt volgens haar al wat meer in de richting. Met een uitnodiging voor een bezoek aan de wereldstad Istanbul gaat ieder weer haars weegs door het rustige Dordrecht.

Tekst: Inge Mous.

Lees meer over:

CDA Nieuw Krispijn aksa
Deel dit bericht met je vrienden!