donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Zoon Tonie Teutenberg in Telegraaf: ,,Vader was een clown en geen zakenman"

7 januari 2014

DORDRECHT – Circus Royal uit Dordrecht haalt vandaag ook pagina 5 van de Telegraaf in een treurig verhaal over de ondergang door schulden. Tony Teutenberg vertelt aan journalist Sebastian Schramm dat hij ook politie bescherming heeft moeten vragen, want de schuldeisers zijn boos. Mijn vader Jopie was clown en geen zakenman is een verklaring volgens de zoon en directeur over het einde van ROYAL als zelfstandig circus.

Verhalen over schulden, door de famlie soms ook geruchten genoemd, hebben altijd mee de media aandacht bepaald. ROYAL had ondanks alles ook fans, zo bleek in het verleden toen columnist Kronkelaar de zakelijke feiten eens op een kritische rij zette. 

De laatste spullen van ROYAL worden zondag verkocht, alhoewel mensen die geen geld kregen na hun medewerking aan de laatste voorstellingen volgens de krant ook al spullen hebben meegenomen. Of formeel nog iemand het faillissement zal aanvragen, is nog  niet bekend.  Tonie Teutenberg vat het stoppen samen op RTV Rijnmond TV op de volgende manier: ,,Het gevoel is weg. Onze geschiedenis gaat terug tot 1896."

Pagina 5 van de Telegraaf  betekent meestal nog meer landelijke media aandacht op radio en TV voor het Dordtse ROYAL.

TERUGBLIK in januari 2013 van Kronkelaar na 24 jaar ROYAL

DORDRECHT -  Columnist Kronkelaar neemt  in Dordt Centraal circusdirecteur Joop Teutenberg en zijn zoon de maat. Al jaren wordt  ROYAL door faillissementen achtervolgd.  Het wintercircus Royal had dan ook in een soap op RTV Dordrecht niet alleen met artiesten te maken, maar ook met curators. Kronkelaar schrijf over het feit dat nog geen bedrijf geld wil steken in Royal na een bedelbrief:  ,,Als ik ons lokale dagblad mag geloven heeft geen enkel bedrijf positief gereageerd op de opmerkelijke smeekbede om een lening, maar is het wonder toch geschied dankzij giften van particulieren.

Een felicitatie aan de circusdirectie is op z'n plaats. Misschien wel méér dan één. Telkens als je denkt dat het doek voor dit treurige toneel definitief valt, weten de clown en de spreekstalmeester weer een act te verzinnen om de broodnodige centjes op tafel te toveren. Het stond schaamteloos in de brief: als er niet snel geld zou komen, konden zelfs de artiesten van het laatste wintercircus niet geheel worden uitbetaald. Het is deze manier van zakendoen, die de heren van het familiecircus niet bij iedereen in de stad populair heeft gemaakt. Er zijn nogal wat mensen die voor hun verleende diensten of goederen niet betaald kregen. Na gemeente en Belastingdienst was er dit keer een curator, die de website van de vorige failliete inboedel te koop aanbood.”De conclusie van Kronkelaar is duidelijk: ,,Al even schaamteloos spraken de circusbazen hierover schande. Sterker nog, ze grepen het aan als hun jaarlijkse publiciteitsstunt. Als ik de circusfamilie zelf moet geloven moeten hun activiteiten geduid worden als cultureel erfgoed. Door een subsidie van de gemeente Dordrecht, de komst van een wel erg enthousiaste burgervader en een, overigens best leuke, real life soap op de lokale tv, zou je er bijna in gaan geloven.”

Zie ook:

Lees meer over:

failliet wintercircus royal
Deel dit bericht met je vrienden!