zaterdag 24 oktober 2020

Alles over Dordrecht

SWAFFELTHERAPEUT Dordts woord van het jaar 2013

23 december 2013

DORDRECHT - Het Dordtse woord van 2013 is geworden: swaffeltherapeut. Uit een groslijst van twintig begrippen, in de loop van het jaar verzameld, koos de commissie dit woord. 

De swaffeltherapeut verloor zijn baan, doorstond een rechtszaak, was onderwerp van gesprek in sportkantines en dus een nieuwsbegrip. In krantenkoppen werd al snel de verkorte versie van het woord, swaffelfysio, gebruikt. De commissie was het er over eens dat de volledige versie, swaffeltherapeut, een mooier woord is.
Goede tweede is bezwarentijger. Dat is iemand die de gemeente bestookt met brieven, in Dordrecht een bekende huisjesmelker. Ook de discussie over alcolholbeleid en vergelijkbare kwesties waar wisselend de etiketten moraliserend, betuttelend en overdreven op zijn geplakt, heeft het woord rozekoekentaliban opgeleverd. Een aanduiding voor mensen die zich bezig houden met verbieden van alles wat niet gezond is, niet roken of drinken dus en zeker geen roze koeken aan lunchpakketjes toevoegen. 
De Top Vijf werd aangevuld met blubbermotie en horrorrotonde. Net buiten de top vijf, maar wel vermeldenswaardig: het WEK-je en de spoedsnor.
Laatste duidt op een snorrenactie van ziekenhuispersoneel op de spoedeisende hulp. Het WEK-je werd een begrip dankzij alerte journalisten, die signaleerden dat als de fractie WEK in de Dordtse gemeenteraad een gedicht of moraliserende uitspraak doet, veel mensen even iets anders gaan doen. De plaspauze is daarbij favoriet. 
Beter Voor Dordt raadslid Jacqueline van Dongen is initiatiefneemster van de verkiezing ‘Dordtse woord van het jaar”, de commissie bestond uit het raadslid en vier journalisten. Men is voornemens zich in deze samenstelling ook in 2014 over het ‘meest Dordtse woord’ te gaan buigen. 

Lees meer over:

2013 BVD woord
Deel dit bericht met je vrienden!