zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Frits Baarda van welstandscommissie betreurt dat historisch advies rond toekomst Drievriendenhof wordt genegeerd

22 december 2013

Dordrecht is verdeeld over het ombouwen door PRIMARK van wat eens als HET winkelcentrum voor de binnenstad werd gelanceerd door toenmalig PvdA wethouder Piet Janse; Ruben ten Theije stelde vragen aan de Dordtenaar in de welstandscommissie, journalist Frits Baarda. Hij betreurt het zeer, dat het dagelijks bestuur van de stad de historie geweld aan doet. Toen de Drievriendenhof werd gebouwd, werd respect voor het verleden in een convenant vastgelegd. Wethouder Piet Sleeking zegt daaraan voorbij te moeten gaan in het belang van de economie en de werkeglegenheid.

Een achtergrond verhaal:

door Ruben ten Theije

DORDRECHT - Het college in Dordrecht heeft gezegd mee te willen werken aan een Primark in het winkelcentrum Drievriendenhof. Dat meldden ze woensdag in een persbericht op de gemeentelijke site. Er zouden genoeg redenen zijn om het negatief advies van de welstandscommissie te negeren en de winkelketen er half 2015 te laten vestigen. Niet iedereen is het echter eens met dit besluit.

De eigenaar van het Drievriendenhof, Syntrus Achmea, heeft al een vergunning aangevraagd voor een verbouwing binnen het winkelcentrum. In het bouwplan staat dat er een winkelvloeroppervlak van 4900m² zou moeten komen, verdeeld over twee verdiepingen. Primark wil niet meer dan één in- en uitgang, omdat er anders onoverzichtelijkheid in de winkel zou zijn. Dat zou kunnen resulteren in winkeldiefstal. Hierdoor verdwijnen de twee bestaande zij-ingangen en verdwijnt ook de weg tussen de Museumstraat en de Lindenstraat.

“Hiermee komt een historisch straatje en looproute te vervallen. Je beschadigt de stadsstructuur en een eeuwenoude verbinding tussen twee straten”, vertelt Frits Baarda, lid van de welstandscommissie. Dit is de reden dat hij met de rest van deze commissie een negatief advies heeft gegeven voor de komst van de winkelketen. “We betreuren het zeer dat ons advies wordt genegeerd, maar ze hebben het recht om dit te doen. Het economisch belang is wederom boven het stadsbelang gekozen”, aldus Baarda.

De eigenaresse van de Surinaamse eettent Ruby’s is woedend over het besluit om de zij-ingangen van het Drievriendenhof af te sluiten. Haar eettent zit aan de Lindenstraat vlakbij één van de zij-ingangen die gesloten worden. Door dit besluit zal haar eettent niet meer aan de huidige looproute staan en zal de Lindenstraat een zijstraatje worden. “Het is een doodsteek voor mijn bedrijf. De besluitnemers hebben niet gekeken naar andere ondernemers of directe bewoners in het gebied. In plaats van dat de echte Dordtse gelegenheden blijven, zoals een notenboer, slager, bakker of lokale winkelier worden hier grote ketens neergezet”, aldus Ruby.

Ruby vreest ook voor overlast van junks en zwervers, wanneer de Lindenstraat een zijstraat wordt: “In de nacht krioelt het hier al van de junks en zwevers. Ik vind gebruikte naalden voor mijn deur. Junks en zwervers zijn er al en dat wordt nu alleen maar erger.”

Piet Sleeking, wethouder van Ruimtelijke Ordening, Vergunningverlening & Handhaving en Bestuurlijke vernieuwing ziet echter vooral voordelen aan het besluit. Hij meldt aan  de nieuwssite Rijnmond.nl dat het negatief advies van de welstandscommissie om economische motieven genegeerd wordt. De komst van een Primark zou namelijk driehonderd banen opleveren en veel extra bezoekers naar Dordrecht trekken. Bovendien wordt er in een persbericht op de gemeentelijke site van Dordrecht gemeld dat het een versterking is voor de centrale positie van Dordrecht in de regio. Het idee dat bepaalde winkels door het sluiten van de zij-ingangen aanloop verliezen, wijst wethouder Sleeking af, de Primark zorgt namelijk voor meer bezoekers en dat is een voordeel voor iedereen. Zo vertelt Sleeking tegen Rtvdordrecht.nl.

Linda Bakker, mede-eigenaar van spelspeciaalzaak 4YourGames, verwacht ook dat er meer bezoekers zullen komen, maar is niet blij met het besluit: “Natuurlijk trekt het veel mensen, maar de gemeente heeft tijdens de bijeenkomsten altijd gezegd dat de driesplitsing zou blijven. Nu is toch besloten om die dicht te gooien, dat is natuurlijk niet helemaal fair.” Ook is Bakker niet tevreden over de communicatie tussen de gemeente en belanghebbenden: “Wij als winkeliers horen echt niet wat er allemaal gaande is. Eigenlijk moet je toch op de hoogte worden gehouden.”

Het huidige bestemmingsplan zal aangepast moeten worden om de zij-ingangen af te laten sluiten. Het college heeft hier bevoegdheid voor. Ook kijken het college en Syntrus Achmea of er een uitgang vanuit de parkeerplaats van het Drievriendenhof naar de Vriesestraat zou kunnen komen.

(Dordrecht.net volgt met toestemming Dordt dichtbij: studenten journalistiek volgen tot eind januari 2014 het nieuws in de stad)

Deel dit bericht met je vrienden!