zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Jaap de Gruijter: "Vanuit liefde van God naast mensen staan"

27 november 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / ALBLASSERDAM - “Zorgverzekeraars hebben soms weinig gevoel bij identiteit. Ze stellen één ding centraal: goede, professionele zorg. Maar dat laatste botst helemaal niet met onze visie. Het motto van 'De Hoop' is altijd geweest: ‘Afkicken moet, geloven mag.’ In alle gevallen geldt dat identiteitsgebonden zorg ook professioneel moet worden geboden.” Aan het woord is Jaap de Gruijter, woonachtig in Alblasserdam, nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur bij 'De Hoop' in Dordrecht.

De Gruijter is opgegroeid met 'De Hoop'. “In mijn jeugd was 'De Hoop' al een begrip. Daar zette onze familie zich voor in. Dus de kennismaking had ik al op jonge leeftijd. Maar ik werd dit jaar gebeld dat er een vacature was bij 'De Hoop' en kreeg de vraag of deze functie niet wat voor mij was. Ik werkte bij Woonkracht10, een iets andere wereld. Maar de vraag liep me niet los en ik nam het mee in gebed. Na een lange, intensieve procedure ben ik het uiteindelijk geworden.”

Minder op zitten te wachten
Aan Jaap de komende jaren de taak om de identiteit van 'De Hoop' te bewaken, tegenover een overheid en zorgverzekeraars die daar in mindere mate op zitten te wachten. “De zorgverzekeraar heeft twee doelen: het behoud van de verzekerden én beperking van schadelast. ‘Beperking van schadelast?’, vraag ik me dan af. Dat is hun taalgebruik. Wij zouden nooit spreken over schadelast – wat over effectiviteit van de zorg gaat. Wij noemen de mensen gasten en proberen mensen zich ook zo te laten voelen. Uiteindelijk draait het niet om euro's maar om mensen.”

Het is een accentverschil dat 'De Hoop' bestaansrecht geeft. “Een gast zei tegen mij dat hij vier keer opgenomen was in een kliniek en hij was nu voor het eerst bij 'De Hoop'. Hij zei: ‘Het verschil is als je hier terugvalt in je verslaving, dat de mensen samen met jou verdrietig zijn.’ Het is belangrijk om naast gasten te staan vanuit de liefde van God. Iedereen is een kwetsbaar mens. Die opdracht is machtig mooi.”

Geloof niet zomaar een extraatje
Iedere gast bij 'De Hoop' krijgt het christelijk geloof mee. Zo zijn er dagopeningen, Bijbelstudies, wordt er gebeden bij het eten en kunnen gasten naar praise-avonden. Die activiteiten kunnen niet betaald worden door de zorgverzekeraars, maar worden bekostigd door christenen die 'De Hoop' ondersteunen. Voor De Gruijter is het geloof niet een extraatje of een stukje evangelisatie, maar onderdeel van het herstelproces van (verslaafde) gasten. “Het christelijke perspectief heeft een absolute meerwaarde. Want een verslaving op zich is maar één aspect van het probleem. Als je iemand af laat kicken en ze naar huis stuurt, naar een plek waar ze weinig te doen hebben en waar ze terug komen in hun oude wereldje, vallen mensen snel terug. Bij 'De Hoop' willen we veel breder investeren. Bijvoorbeeld in werkervaring, maar zeker ook het geloof in God maakt mensen sterker. Ze hebben dan meer perspectief.

“Als zorgverzekeraars niets met de identiteit hebben, dan hebben ze nog wel wat met professionele zorg. We doen geen concessies aan de identiteit. Een levende relatie met onze achterban is daarbij cruciaal. Dat kan in heel veel vormen: gebed, vrijwilligerswerk of giften. Het maakt dat 'De Hoop' het verschil kan blijven maken en mensen op weg kunnen helpen naar een nieuw leven!”

Bron: CIP.nl.

Zie ook:

Lees meer over:

de hoop jaap de gruijter
Deel dit bericht met je vrienden!