zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Jan Janssen vindt dat mensen van Dordrecht kunnen genieten

16 november 2013

DORDRECHT - Betrokken Dordtenaar Jan Janssen wil graag mensen actief bij de stad betrekken. Hij maakt met regelmaat een opsomming van mogelijkheden. Met zijn toestemming laat Dordrecht.net (soms) zijn verhaal zien, dat hij als titel mee geeft: wat te doen in Dordt: genieten!

Jan Janssen:

Wat is er te doen in Dordt? Het oude eraf, het nieuwe erbij en genieten!

Veel is te vinden op de fysieke Uitagenda (productie: www.donkervoortcommunicatie.nl, ook van lifestyle Dordrecht) en de site van Dordrecht Marketing, www.centrumdordrecht.nl.  Voor jullie gemak maken Levendige Binnenstad en Dordrecht Marketing een 'Dordt Digitaal', alle sites gebruikersvriendelijk en overzichtelijk bij elkaar. Wordt begin volgend jaar.

Mijn agenda, Dordts deel, voor de korte termijn, exclusief zwemmen (Sportboulevard) en fitness (Ringer Sportplaza):

- Vandaag, 16-11, opent Pictura, www.pictura.nl, de tentoonstelling Salon, loopt tm 15-12;

- 16/17/22/23 november as, Koninklijke Inter Amicos, opgericht 1896, www.ia-dordt.nl, voert 'Adel Blank' van Alex van Warmendam uit.

- 16/17/18/19-11, www.kunstmin.nl/programma/293/Thriller, van Nhung Dam/Koos Terpstra. 'Voor slechts €4,50 (inclusief pauzedrankje) kunt u getuige zijn van een voorstelling die in de steigers staat en genieten van jong talent dat de sterren van de hemel speelt'. Wij gaan de 18de, Freek gaf de tip, super!

- 24-11 Joost Zwagerman in het Dordrechts Museum, www.dordrechtsmuseum.nl, over Hedendaagse kunst en Stop Making Sense. Ook om vast te reserveren. Ik bekijk dan Braque en andere exposities in Parijs;
- 25-11 organiseert www.stichtingdestad.com zijn jaarlezing, vanaf 20.00 uur, www.pictura.nl. Roel Bentz van den Berg is spreker in hun, inmiddels spraakmakende, reeks.

- 26-11, 20.00 uur, Trinitatuskapel, www.oud-dordrecht.nl, opgericht 1892; Margreet Lefeber-Karres over Margaretha van Godewijck;

- Ook 26-11, 20.00 uur, Wilhelminakerk, Pleuni en Sybe de Lint over hun recente bezoek aan Dordrecht Zuid Afrika, zie www.dordrecht-dordrecht.nl, het is weer kiezen, dit gaat voor;

- 1-12, 14.30, Energiehuis, www.muziekstroomdordrecht.nl, eerbetoon aan Dordtse sopraan Wilhelmina Gips;

- 1-12, avond, Klaagliederen, Hollands Diep in het Energiehuis (www.muziektheaterhollandsdiep.nl);

- 10/11 december organiseert www.dordrecht-dordrecht.nl een Zuid Afrika 2-daagse, met bibliotheek Crabbehof. Resto van Harte doet ook mee. Zie: http://www.dordrecht-dordrecht.nl/nieuws/2013/10/10/zuid-afrika-tweedaagse/. Mooi programma, film, burgemeester Brok, raadslid Peter Heikoop. Komen dus.

- 14 december as, Kerstgala Lions (www.lionskerstgala.nl), ook om al vast in uw agenda te zetten. Ik heb al jaren geen smoking aan gehad en heb een lady in gala gevonden....In het www.energiehuis.nl.

- 20 december vliegt de Vliegende Kunstenaar weer uit, semi-mysterie, alleen voor leden.


Beethoven, Bruckner en Beeldkwaliteitsplan Binnenstad Dordrecht.

Volgens 'mijn' Erica was de uitvoering geweldig. Het Rotterdams Philhamonisch Orkest met Jaap van Zweeden op de bok. De 5de van Beethoven (http://www.youtube.com/watch?v=_4IRMYuE1hI) en de 4de van Bruckner. ETA Hofman had begin 19de eeuw al eeuwigheidswaarde toegekend aan het motief van de 5de van Beethoven, Het komt inderdaad terug in de 4de van Bruckner maar ook in de 5de van Mahler, composities van Rachmaninov. Ik was die avond in het Stadskantoor, Beeldkwaliteitsplan Binnenstad. Hier werd kwaliteit van bebouwing van de Binnenstad in 10 motieven met plaatjes gevat. Een gesprek over die motieven moet wensen van bewoners/bouwers etc verenigen met zorg voor de kwaliteit van het totaal. Het gesprek en de plaatjes geven houvast, niet een set regels en afvinken maar. Volgens mij was er brede overeenstemming om deze weg te gaan bewandelen.

Als het motief van de 5de van Beethoven tot geweldig mooie muziek na hem kan inspireren moet dit voor de Binnenstad van Dordrecht ook kunnen. Varianten op eeuwige schoonheid.

Wayfinding in Dordrecht, Geld moet rollen, de goede kant op uiteraard, leesbaarheid/vindbaarheid dient de bezoeker, en de ondernemers!

Zij hadden al eerder een presentatie gegeven, www.geerdesontwerpen.nl en de Dordtse www.mirjamberk.nl. Nu waren in het gehoor ook ondernemers uit de Binnenstad, Toezicht, de Musea, Dordrecht Marketing, DOCK, VVV-gidsen, Stadsbeheer, Parkeren, DOV. De collega's van Verkeer waren er uiteraard ook. Jasper Mos gaf als wethouder Verkeer en Levendige Binnenstad (dit doet hij samen met Piet Sleeking) de aftrap. Ilse Conijn van Verkeer presenteerde, na Martijn en Mirjam, wat nog december/januari aan verbeteringen wordt uitgevoerd.

Ook de nazit, met een broodje en kaarten van de Binnenstad, was voorbode van verdergaand gesprek en samenwerking. Levendige Binnenstad wil elk half jaar collega's, ondernemers, kunst- en cultuurinstellingen, bezienswaardigheden, mensen van de praktijk en de uitvoering rond de tafel vragen om ervaringen te delen. Wat valt op?, wat verdient verbetering? Onze beste adviseur lopen namelijk door de stad. Zij delen graag hun kennis en kunde.
Met ondernemers van DOCK (www.dockdordrecht.nl en www.dordrechtmarketing.nl) gaan we, Levendige Binnenstad, bekijken hoe zij/DOCK hun expertise kunnen inzetten voor een aantrekkelijker Binnenstad, voor meer koopkrachtbindingen uit de wijken aan de Binnenstad, antwoorden die de ontwikkelingen van ICT en internet-winkelen vragen. WiFi gaar er ergens komen. Er wordt al dik 105 via internet gekocht. Wehkamp rekent op een groei tot 50% in 10 jaar en bouwt zijn investeringen op deze verwachting. Afwachten is dodelijk, aanvallen is het devies. Anneke Maagendenberg, www.dov.nl, heeft er oren naar. Geert ter Steeg, www.themoviesdordrecht.nl, heeft al gewerkt met DOCK. Ineke Middag, www.het-hof.nl, ook. Ervaringen waar wat van te leren is. 

Zaterdag in Dordrecht.

Beroerder had de dag niet kunnen beginnen. Internet eruit en toen dat weer ging, al mijn aantekeningen/concepten voor de weekmail weg. Mijn galeriebezoek met www.anneberk.nl heb ik er aan gegeven. Rond half twaalf was weer alles onder controle. Het was even een inspanning na het etentje met Dordtse vrienden op de vrijdagavond.
De rest ging als een speer. Zo veel mogelijk in korte tijd. 

Natuurlijk eerst de markt. 

Toen www.themoviesdordrecht.nl en Werner van www.designetalage.nl. 

VVV gids Kitty Romer kwamen we tegen. Kitty was bij de bijeenkomst over wayfinding. De ontmoeting was een kennismaking voor Erica en Kitty. Zij zitten in hetzelfde vak. Het kost snel een uurtje en het levert ook op dat Kitty elk jaar van Hongarije naar Italië reist met haar man. Dat ze in Karnten (hier is Erica thuis) een week verblijven en dat ze zeker bij Erica aan gaan. Zo makkelijk is dat nou.

Een collega van Toezicht, Guus, toonde vol trots zijn 'ambassadeur van Dordrecht' spelt. Zat op zijn burgerkleding, in zijn vrije tijd. Geweldig, ook zijn verhaal erbij. 

Poffertje bij Vissers, next stop, is een must. 

Het onderkomen van Movimento Raad & Daad (www.movimento.nu, is under construction) hadden Lilian Ballering en Arnoud Offerhaus de hemel in geprezen. Terecht, hebben we geconstateerd. Lillian en Esther Canisius (www.esthercanisius.nl) presenteren een pilot 'De Schatten van Dordrecht' tijdens de Kerstmarkt. 

Brood bij www.nobelsbrood.nl is een must. Hun brood met Steirische Kurbis Kernoel, in Nederland geloof ik niet te koop, is een hemels genot.

www.galerie-iroha.nl is altijd goed voor mooie en ingetogen kunst, van Mamiko Nagatomo. 

Op de Res Nova hebben we bij Karlijn en Elio (van http://i-barone.weebly.com) koffie gedronken en hun droom bekeken. Geweldig, als je door het hier en nu heen kunt kijken. 

Na het eten bij www.delicees.nl eindigde de zaterdag met 'Ontspoord' van De Toneelmakrij/Frederique Spigt/Bob Fosko in www.kunstmin.nl in www.energiehuis.nl. 

'Stop making Sense', Dordrechts Museum (www.dordrechtsmuseum.nl) en nog een paar andere dingen moeten nog. Als het even kan gaan we ook altijd bij Saskia, www.windsisterwarehouse.nl, kijken. Bij kunstenaar Ton Kraaijeveld staat ook een invitatie uit. Ook super. Klassiek gaan we doen we bij www.muziekstroomdordrecht.nl. 

Er is, of te weinig tijd, of Dordt heeft te veel te bieden. Kiezen kan ook maar ik laat graag alles aan Erica zien.


'Stop making sense' en 'Ik hou van Holland'. Eerst Dordrechts Museum. Dan stoppen in Rotterdam en doorrijden naar Amsterdam.

Het was de goede volgorde. Eerst het Dordrechts Museum met 'Stop Making Sense' en dan Stedelijk Schiedam met 'Ik hou van Holland'. Het is niet netjes concullega's af te kraken maar dit verschil was wel erg evident. Ik heb Erica het programmaboekje van 'Ik hou van Holland' gegeven en afgesproken dat we niet naar Schiedam gaan. Naast alle Dordtse dingen stappen we in Rotterdam uit voor het Boijmans met Kokoschka (www.boijmans.nl) om vervolgens Schiedam over te slaan en naar Amsterdam te gaan, www.stedelijk.nl met Malevitch en de Russische avant garde, www.galeries.nl/reuten, 'Vides Void' (binnenruimten) met Dordtenaren Ton Kraaijeveld en Frans van Lent, en als het lukt ook www.rijksmuseum.nl aan te doen.

Resto van Harte.

Afgelopen week waren we, 16 personen sterk, te gast bij Mirjam van der Zaag/www.restovanharte.nl/dordrecht. Pieter Bakker van www.musicadocet.nl verlevendigde het eten met klassieke muziek. Mamiko (www.galerie-iroha.nl) droeg de Japanse vertaling voor van een (Frans/Nederlands) gedicht van Patrizia Filia (zie oa www.deluiaardvrouwe.nl/patrizia.htm). Corrie en Luigi Barone (toevallig, ook nog de ouders van….http://i-barone.weebly.com) converseerden natuurlijk Italiaans met Patrizia Schiozzi, tja www.dantedordrecht.nl. Het Frans was ook prima vertegenwoordigd met Marya en de andere Patrizia, Filia, http://dordrecht.alliance-francaise.nl. Erica zorgde voor een Oostenrijkse noot. Ria van Roomen voor kunstzinnige keramiek. Het was een bont en boeiend gezelschap. Tussen de eters die altijd al bij Resto komen. KPN leverde dit keer de vrijwilligers. Een kort persbericht is als attachment toegevoegd.

 

Lees meer over:

rechtbank Jan Janssen genieten
Deel dit bericht met je vrienden!