vrijdag 15 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Massale uittocht naar Amsterdam voor concert Dordtse Phil

4 november 2013

DORDRECHT - Zo'n 200 muzikanten en fans van het Dordrechts Philharmonisch Orkest reisden afgelopen zondagochtend met de trein naar Amsterdam. De Phil speelde daar samen met studentenorkest De Ontzetting in de prestigieuze concertreeks 'Blazen in de Beurs'. En het werd fantastisch!

Om 8.00 uur staat de ontvangstploeg al klaar op Dordrecht centraal station. Met borden “Phil Express –  Blazen in de Beurs” zetten zij alvast de toon voor een dag die uniek werd. Even lijkt het erop dat uitgelopen werkzaamheden aan het spoor roet in het eten gaan gooien, maar niemand lijkt zich daar druk over te maken. Uiteindelijk vertrekt de “Phil Express' stipt op tijd naar Amsterdam. Wie had gehoopt op een rustige treinreis kwam bedrogen uit. Een orkest met een schare fans in de trein: dat is het ultieme recept voor treinreis volop gezelligheid!

Omstreeks tien uur arriveren de reizigers op Amsterdam centraal station. Inmiddels hebben zich uit de verste uithoeken van Nederland fans bij het gezelschap gevoegd. In Amsterdam splitst de groep zich: de muzikanten maken zich op voor een zaalrepetitie. Zo'n 120 mensen hadden zich ingeschreven voor de deden de “Phil's dagtocht” en maakten een rondvaart door Amsterdam.

's Middags was het tijd voor het concert. Met 400 man publiek zat de prachtige zaal van de Beurs van Berlage nagenoeg vol. Het studentenharmonieorkest De Ontzetting uit Wageningen opende het concert. Het orkest onder leiding van Jean-Pierre Gabriël speelde de “Persis Ouverture” van James Hosay. Aansprekende muziek die fijnzinnig tot uitvoering werd gebracht. Ook speelde het orkest religieuze muziek met “Praise Jerusalem” van Alfred Reed. Het orkest sloot het optreden af met “De Vuurvogel” van Stravinsky.

Na de pauze speelde het Grootorkest van de Dordtse Phil onder leiding van Jan Gerrit Adema. Het orkest opende met de “Star Wars Trilogy” van John Williams, uit de gelijknamige films. De muziek van het zware oorlogsgeweld van de Sith vulde de zaal en vormde een groot contrast met de intieme melodielijnen. Er klonken mooie soli op hoorn, fluit en altfluit.

De Phil bracht ook een wereldprimeur. Solist Thorwald Jørgensen bespeelde de theremin. Jørgensen gaf het afgelopen jaar zo'n 100 concerten op dit instrument over de hele wereld. De theremin werkt met twee onzichtbare krachtvelden die in beweging worden gebracht met de handen. Door die beweging ontstaat het geluid. Jørgensen speelde samen met het Dordrechts Philharmonisch Orkest 'A First Airphonic suite' van Joseph Schillinger. Een indrukwekkend optreden om te zien en te beluisteren.

Echt spannend werd het met Donald Granthams “Baron Samedi's Sarabande” en “Baron Cimetière's Mambo”. Deze muziek is geïnspireerd op twee Loa's (geesten) uit de Voodoo. Baron Samedi is de geest die beslist over leven en dood. De muziek is doordrenkt met de spanning over dat besluit. Dit werd op subtiele wijze door het orkest vertolkt en laat horen dat het orkest niet alleen het samenspel goed beheerst, maar ook sterke solisten in huis heeft. Als afsluiter klonk een luguber feestje op het kerkhof in een swingende Baron Cimetière's Mambo.

Het publiek was enthousiast en onder de indruk van het Dordts orkest. “Prachtig, prachtig, ik kan niet anders zeggen!” en “Wat een moeilijke muziek, maar wat deden jullie het geweldig!“ “Zo mooi heb ik jullie nog nooit gehoord!”. Ook de orkestleden waren opgetogen. Dirigent Adema werd toegejuicht door het orkest na afloop van het concert. Facebook stond zondagavond al vol. “Spectaculair concert gehad met het Dordrechts Philharmonisch Orkest”. “Wat was het gaaf om in zo'n zaal te spelen!”.

Voldaan togen de orkestleden in de loop van de avond weer richting de Drechtsteden. Het Grootorkest van de Dordtse Phil zal zich vanaf volgende week gaan voorbereiden op het Gala kerstconcert op zaterdagavond 21 december in het Benevia muziekcentrum aan de Spirea 7 in Dordrecht.

Lees meer over:

dordts philharmonisch orkest
Deel dit bericht met je vrienden!