maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Alvin Aarnoutse wint fotowedstrijd 'Nacht van de Nacht'

28 oktober 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Tijdens de Nacht van de Nacht op 26 oktober werd de winnaar bekend van de fotowedstrijd van de Nacht van de Nacht. Dit is een evenement dat aandacht vraagt voor de effecten van lichtvervuiling op mens en natuur. De winnende foto toont in een sublieme kwaliteit en afwerking de Voorstraatshaven en Grote Kerk vanaf de Pelserbrug. De winnende foto is de komende tijd in de hal van de Stadswinkel te bewonderen door het publiek.

De winnaar van de fotowedstrijd kreeg tijdens het hoofdevenement in het Biesbosch Bezoekerscentrum uit handen van wethouder Harry Wagemakers zijn prijs bestaande uit een bon voor deelname aan een fluisterboottocht in de Biesbosch.

Jury
“De blik van de kijker dwaalt in de foto over de koppen van de meerpalen naar de gevels aan de overzijde en de sfeerverlichte ramen met zowel gesloten als open gordijnen. De reflecties van de verlichte Pottenkade vormen de basis van de opdoemende Kerk die als een baken aan de avondhemel staat. Al met al een treffende sfeerplaat met een boeiend perspectief.”, oordeelt de driekoppige jury. Deze bestond uit Frank Peters, fotograaf, maker van AV-producties (videoproducties), schrijver van artikelen voor tijdschriften en docent fotoworkshops; Jacques van der Neut, Boswachter Staatsbosbeheer en bekend als publicist over Nationaal Park De Biesbosch en als natuurfotograaf en Cees Mastenbroek, voorzitter IVN Dordrecht, IVN-natuurgids en amateur natuurfotograaf.

Anoniem
Twaalf fotografen zonden in totaal negentien foto’s in bij het Duurzaamheidscentrum Weizigt. De juryleden kregen de genummerde foto’s anoniem toegezonden en hebben ze op basis van criteria als betrokkenheid bij het onderwerp (nacht), originaliteit, compositie en kwaliteit individueel beoordeeld.

Spookachtig
Op de tweede plaats stond de foto van Jan Tito. De jury oordeelde: “De schommel en de bomen, de interessante compositie en de originaliteit. Dit zie je niet zo vaak en het is goed uitgevoerd. Er zit veel sfeer in deze foto en doet een beetje spookachtig aan, een echte nachtopname. Er zit redelijk wat ruis, maar dat is bij deze foto juist  sfeerversterkend.”

24-uurs economie
In de derde foto van Mark Boeije wordt onze 24-uurs economie goed uitgebeeld, volgens de jury. “Zonder licht geen nachtwerk. De beweging van de kranen geeft naast de nachtsfeer een bijzondere dynamiek aan het geheel.”

Cees Mastenbroek van de jury: “Voor de jury was het een interessante opgave. We danken alle inzenders voor hun mooie foto’s. Veel van de niet in de prijzen gevallen foto’s verdienen minstens een eervolle vermelding. Laat het ook een stimulans en uitdaging zijn om voor een volgende keer het thema nog meer uit te diepen, met name richting natuurfoto’s.

Lees meer over:

biesbosch ivn pottenkade
Deel dit bericht met je vrienden!