vrijdag 15 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Dordrechts Philharmonisch Orkest treedt op in de Beurs van Berlage in Amsterdam

21 oktober 2013

DORDRECHT - De Dordtse Phil betreedt zondag 3 november het podium van de Effectenbeurszaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het orkest geeft om 14.15 uur een bijzonder concert in de prestigieuze concertserie 'Blazen in de Beurs'.

Het Dordrechts Philharmonisch Orkest is volop in beweging. In april stond het orkest nog met DJ Lucien Foort op poppodium 013 in Tilburg. Op 3 november laat het orkest zich van een heel andere kant zien. Met een hoogwaardig programma staat de Phil, samen met studentenorkest 'De Ontzetting' in de concertserie Blazen in de Beurs.

Orkesten die deelnemen aan deze concertserie behoren tot de top van de Nederlandse blaasorkesten, en de Dordtse Phil is er één van! De Beurs van Berlage is een geliefd concertpodium voor musici van wereldfaam. “Super gaaf om daar te spelen!”, aldus Ben van der Klei, bestuurslid van het Dordrechts Philharmonisch Orkest.

Bij het samenstellen van het programma koos dirigent Jan Gerrit Adema niet de gemakkelijkste weg: “Dit programma vergt het uiterste van een orkest“, aldus Adema. “De strijd tussen het goede en het kwade is een belangrijk thema in de muziek. In de Star Wars Trilogy van John Williams bijvoorbeeld, klinkt de strijd tussen de Jedi, die het goede voorstelt, en de Sith, hun kwade tegenhanger. Met prachtige melodielijnen wordt het goede tot verbeelding gebracht, maar er klinkt ook zwaar oorlogsgeweld!”

Er wordt op 3 november zelfs een duistere, spookachtige sfeer gecreëerd met muziek van Donald Grantham: Baron Samedi's Sarabande en Baron Cimetière's Mambo. Deze muziek is geïnspireerd op twee Loa's (geesten) uit de Voodoo. Baron Samedi is de geest die beslist over leven en dood. De spanning en twijfel over dat besluit is in de Sarabande duidelijk hoorbaar. Baron Cimetière waakt over de doden op het kerkhof. In de Mambo is de luisteraar getuige van een luguber feestje dat deze geest daar bouwt.

Adema vroeg speciaal voor dit concert thereminist Thorwald Jørgensen. “Het ijle geluid van de theremin past perfect in dit programma”. De theremin werkt met twee krachtvelden die in beweging worden gebracht waardoor het geluid ontstaat. Jørgensen gaf het afgelopen jaar zo'n 100 concerten op dit instrument over de hele wereld. In de Beurs van Berlage brengt hij samen met het Dordrechts Philharmonisch orkest 'A First Airphonic suite' van Joseph Schillinger ten gehore.

“Het concert is een uitgelezen mogelijkheid om het Dordrechts Philharmonisch Orkest op zijn top te beluisteren in een prachtige zaal” aldus dirigent Adema.

Kaarten voor het concert kosten € 17,50 (CJP/Pas65: € 15; jonger dan 12 jaar: € 10). De Dordtse Phil organiseert een dagarrangement naar Amsterdam. Een retourtje met de trein, een rondvaart door Amsterdam en toegang tot het concert voor € 29 (CJP/Pas65: € 26,50; jonger dan 12 jaar: € 21,50). Kaarten voor het concert en het arrangement zijn verkrijgbaar via het e-loket van het Dordrechts Philharmonisch Orkest

Deel dit bericht met je vrienden!