Weer sensationele zege voor FC Dordrecht

19 oktober 2013

DORDRECHT - Met een even felbevochten als verdiende 4-2 overwinning op Emmen verstevigde FC Dordrecht vrijdagavond de koppositie in de Jupiler League. Door een vroege rode kaart voor de teruggekeerde Josimar Lima in de zevende minuut werd het duel van het begin af spannend en vooral boeiend.

FC Emmen begon energiek aan de wedstrijd en was in de openingsfase de bovenliggende partij. Het werd echter in het zadel geholpen toen Lima binnen de 16 de doorgebroken Bannink met een sliding de wegversperde. Scheidsrechter Ed Jansen wees gedecideerd naar de stip en trok de daarbij behorende rode kaart. De aanvoerder  kende daardoor weinig plezier van zijn rentree na negen weken.

Metaj benutte het buitenkansje vanaf 11 meter via de vingertoppen van Warner Hahn (0-1) en Dordt leek gelijk in kansloze positie gebracht. Emmen rook zijn kans en probeerde door te zetten, maar bij de thuisclub werden de mouwen opgestroopt. Javier Vet (die ten koste van Yoëll van Nieff een basisplaats had gekregen) zakte een linie terug en Iliass Haddad vulde met veel kilometers de ruimtes op het middenveld.

Met een man minder werd de arbeid vermeerderd en het tiental van Harry van den Ham liep zich ‘het snot voor de ogen’. Die inzet loonde. De thuisploeg herstelde de balans en verkreeg zelfs het overwicht.

Op het halve uur draaide Paul Gladon zich net buiten het strafschop gebied knap vrij en schoot bijna nog mooier de gelijkmaker in het doel: 1-1.

Het lef van Harry van den Ham die gewoon het eigen spel bleef spelen werd nog voor rust beloond. Andreas Luckermans zette Rihairo Meulens met een heerlijk passje vrij voor de goal. De aanvaller noteerde koelbloedig de voorsprong op het scorebord: 2-1. De score had nog mooier kunnen zijn, maar de volley van Iliass Haddad raakte de lat.

In de tweede helft van de meeslepende partij toonde FC Dordrecht zijn kracht. De passie waarmee werd gestreden was aanstekelijk en de overtuiging koploperwaardig. De bijkomende spanning maakte de wedstrijd meer dan onderhoudend. De fraaie 3-1 van Giovanni Korte na een kwartier zorgde dan ook voor een explosie van vreugde.

De snelle aanvaller zorgde in de 77e minuut ook voor de 4-1. In eerste instantie stuitte Korte nog op doelman Van der Vlag, in tweede instantie kwam de rebound van de ingevallen Van Nieff tegen de pal en pas met de derde poging ramde Korte de bal tegen het net. De overgave waarmee dit doelpunt tot stand kwam was illustratief voor de power waarmee FC Dordrecht de winst wilde behalen.

Het was dat de ploeg in de counter daarna een paar keer net niet zorgvuldig genoeg was, anders had de uitslag wellicht nog een sensationele hoogte kunnen bereiken. De riante voorsprong kwam echter niet meer in gevaar, daar kon ook de 4-2 van Weghorst in blessuretijd geen verandering meer in brengen.

Met een mooie, verdiende en spraakmakende overwinning blijft FC Dordrecht ook na 13 weken de onbetwiste nummer één in de Jupiler League.