zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Jan Janssen doet verslag als betrokken Dordtenaar van de actieve stad Dordrecht

12 oktober 2013

DORDRECHT - Jan Janssen is een betrokken Dordtenaar, die regelmatig verslag doet van bijzondere gebeurtenissen in Dordrecht. Het is vaak een complete weekbrief. Een deel geven we graag door:  Jan schrijft zoals hij zelf aan geeft over Dordtse zaken en hoopt zo de schijnwerker te zetten levenswaardige gebeurtenissen:

(door Jan Janssen)

Opening 'Stop Making Sense', Dordrecht Museum

De opening was gisteren, 11 oktober. Kunstenaars, hun kennissen en familieleden en kunstliefhebbers uit heel Nederland waren in Dordt. Ik zie uit naar het verhaal van Gerrit (Willems) op 1 november as, 14.00 uur. U ook?

'Stop Making Sense gaat over de schilderkunst van de jaren 80 van de vorige eeuw. The Movies (www.themoviesdordrecht.nl) draait films uit de jaren '80, muziek uit die periode is te horen in Bibelot (www.bibelot.net). Mooie catalogus, mooie samenwerking, chapeau! Zie uiteraard ook www.dordrechtsmuseum.nl.

Errata.

'Middle Gate Geel '13', curator Jan Hoet, is tot 22 december (en niet 12), elke vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur, www.dewerft.be/kalender/kalenderitem_fiche.asp?voorstelling=1858

Lezingen:

14 oktober, Stichting de Stad, De stad stagneert, Trinitatuskapel, 20.00, wwwstichtingdestad.com.

29 oktober, 20.00 uur, Vereniging Oud Dordrecht, Trinitatuskapel, recente ruimtelijke ontwikkeling van de stad, www.oud-dordrecht.nl.

30 oktober 2013, Pictura lezing 2013, zie www.pictura.nl.

Pictura heeft ook dit jaar weer faam en naam uit de kunstwereld weten te strikken, Arno Cramer. Reserveer het vast in je agenda, 30 oktober om 20.00 uur in Pictura.

1 november, 14.00 uur geeft Gerrit Willems, curator en conservator moderne en hedendaagse kunst van het Dordrechts Museum, zijn kijk op 'Stop Making Sense'

Allemaal van harte aanbevolen.

Dordrecht Marketing: www.centrumdordrecht.nl, naast bereikbaarheid ook de Uitagenda en vele andere wetenswaardigheden die een bezoek aan de Binnenstad en Stadswerven de moeite waard maken.

Wayfinding.

Het oktobernummer van Sign+ heeft op de cover, en bijhorend hoofdartikel, bewegwijzering in het Dordtse Energiehuis, ontworpen door Martijn Geerdes en Mirjam Berk, http://sign.nl/magazine/sign-magazine-nummer-7-2013.

Martijn en Mirjam hebben ook een analyse gemaakt van de leesbaarheid en bereikbaarheid van Centrum Dordrecht en de verbindingen Stadswerven/Binnenstad en Winkel/Havengebied. Een eerdere presentatie binnen de gemeente vindt een vervolg in een tweede presentatie, voor breder gehoor, ergens in november. Dan wordt ook gepresenteerd wat nog dit jaar aan verbeteringen wordt uitgevoerd. Mooie co-productie van Martijn/Mirjam met Verkeer en Levendige Binnenstad van de gemeente. Velen uit de (Binnen)stad hebben eerder ideeën voor verbeteringen aangedragen. Waarvoor veel dank! Zij worden uiteraard uitgenodigd.

Ook Dordts: Dante Alighieri, Patrizia Filia 60, haar nieuwe dichtbundel 'De schaduw van het park', de Barone's. En Bamenda/The Movies.

Zaterdag 5 oktober vierde Patrizia haar 60ste en de doop van haar nieuwe dichtbundel. De lounge van The Movies (www.themoviesdordrecht.nl) was afgehuurd. Tal van foto's werden door Patrizia van tekst voorzien. Mooie manier om de mens achter de mens te leren kennen. Het beeld beviel prima. De bundel is in het Nederlands en Frans, in vertaling werden gedichten voorgedragen in het Frans, Italiaans, Spaans, Engels en Japans (Mamiko van www.galerie-iroha.nl). Verrassend en effectvol, de tekst verstond ik niet meer, de emotie bleef!

Luigi en Corrie Barone (ouders van http://i-barone.weebly.com) waren onder de gasten. Een eervolle uitnodiging voor een lezing bij Dante Alighieri (www.dantedordrecht.nl) was het vervolg. In galerie van Veen (www.galerievanveen.nl). Onderwerp was 'Luxe en decadentie in Napels' door drs. Diana de Wilt. Kort samengevat: Luxe ten behoeve van het algemeen belang van Rome was prima, privé luxe was volstrekt verwerpelijk. De bovenlaag hield zich niet zo aan deze moraal. Ook toen konden ze er al wat van.

De Stichting Bamenda had een uitverkochte zaal 2 in The Movies. De stichting organiseerde de eenmalige vertoning van 'Ninah's Dowry', een film uit Kameroen. Ook hier een mooie cross-over, dit keer een stedenbandstichting en een ons Cinema.

Dementerend fietsen.

Op de informatiemarkt had woon- en zorgcentrum Merwelanden een plaats tegenover mij (Levendige Binnenstad op de Red Sofa, goede gesprekken, prachtig poloshirt). Zij hadden een fiets op rollen. Voor de fietser toonde een beeldscherm een tocht naar keuze, Binnenstad Dordrecht, Biebosch, Merwelanden, Dordtse wijken. Meer info: www.memomoto.nl. Dit biedt meer mogelijkheden als droogfietsen voor mensen met dementie.

Ballet.

Binnenkort zie ik Don Quichot van het Nationaal Ballet. Ratmansky herdefinieert de choreografie van Marius Petipa uit 1869, muziek van de mij onbekende Leon Minkus. 

Kunstmin heeft een aantal seizoenen verrast met uiteenlopende dans voorstellingen in de kleine zaal. Ik zag er ooit Nanine Linning op de Derde Symfonie van Gorecki, de symfonie der treurliederen. Prachtige muziek, oogstrelende performance. 'Endless Song of Silence', www.youtube.com/watch?v=OEjwRC9u2Ao&list=PLF07620F5D0014BC6. En een kort filmpje over Nanine: www.youtube.com/watch?v=L17rDbqzopo

Lees meer over:

Jan Janssen
Deel dit bericht met je vrienden!