zaterdag 19 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht vindt alternatief voor Fyra onacceptabel

1 oktober 2013 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Wethouder Mos (verkeer & vervoer) is zeer teleurgesteld in de plannen van het kabinet met de treinverbinding tussen Nederland en België. Op de Hoge Snelheids Lijn (HSL) gaan 130 treinen per dag rijden.

Mos: ‘Dordrecht raakt in dit plan haar intercityverbinding met Antwerpen en Brussel kwijt. We worden letterlijk gepasseerd en de 270.000 inwoners uit de Drechtsteden moeten het richting België met stoptreinen en dus langere reistijd doen. Het debacle met de Fyra lijkt nu te worden opgelost met meer treinen op de HSL.'

Sinds begin dit jaar rijden de NS en de Belgische vervoerder NMBS niet meer met de Fyra-treinen tussen Amsterdam en Brussel. Afgelopen voorjaar werd in Dordrecht op initiatief van wethouder Smit (Den Haag) de Lage Landen Lijn gepresenteerd. Het streven was een permanente intercityverbinding tussen Den Haag en Brussel die ook in Dordrecht zou stoppen.

Kruipend Hollands Diep over
Op verzoek van Staatssecretaris Mansveld hebben de NS en NMBS nu een alternatief voor de Fyra gepresenteerd. Wethouder Mos vraagt zich af of dit het best mogelijke alternatief is: “Over de HSL wordt straks gereden met bestaand materieel, waarvan een deel maximaal 130 km per uur kan rijden. De HSL heeft Nederland 6 miljard euro gekost.

Als we vooraf bedacht hadden dat treinen daar maximaal 130 km per uur rijden, had het ook voor 1 miljard gekund. Treinen gaan straks kruipend het Hollands Diep over in plaats van met een sneltreinvaart.’

De gemeente is bang dat met minder personentreinen door Dordrecht het aantal goederentreinen wordt vergroot. Mos: '

Goederentreinen met gevaarlijke stoffen blijven dwars door het centrum rijden terwijl personentreinen met een boog om Dordrecht gaan. Dat kan niet de bedoeling zijn. Wij willen meer mensen en minder gif door onze stad.’ 

Dordrecht streeft naar een oplossing die niet alleen goed uitpakt voor andere delen van Nederland maar die ook recht doet aan de inwoners van de Drechtsteden: ‘Het benutten van de HSL ondersteun ik van harte. Ik ga er wel vanuit dat de NS in de uitwerking van haar plannen, de verbindingen met Dordrecht op het huidige niveau handhaaft. Dit doet niet alleen recht aan de intercityverbinding maar ook aan de HSL. Die miljarden zijn daar immers voor geïnvesteerd.’

Wethouder Mos voorspelt dat het alternatief van het kabinet tot problemen gaat leiden. Het spoor van de HSL is een spoor met weinig wissels. Bij defect aan een (oude) trein is de vertraging enorm. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over dit alternatieve voorstel van het Kabinet. Wethouder Mos doet een dringend beroep op de Kamerleden: ‘Een alternatief moet er komen maar deze moet dan wel recht doen aan de economische positie van Dordrecht en de regio met grote internationale bedrijven.’

Bron video: RTV Rijnmond.

Zie ook:

Lees meer over:

drechtsteden intercity hsl
Deel dit bericht met je vrienden!